Waar komt de Franse baret vandaan?
De baret: meer dan zomaar een muts
Zomer of winter, de bekende Franse influencer Jiji Lamorosa, met bijna 6500 volgers op Instagram, draagt altijd een baret. Zij voldoet hiermee volledig aan het archetype beeld van de Parisienne uit de jaren ’50. En het leuke is, misschien komt het wel mede door Jiji, dat de baret weer terug is in het Parijse straatbeeld: steeds meer jonge Françaises dragen het hoofddeksel. Maar let op: een baret is meer dan zomaar een muts. Het illustreert een Franse levensstijl die met trots wordt uitgedragen. Hoe is dit retro-hoofddeksel zo’n tijdloos modeaccessoire geworden? Waar komt de Franse baret vandaan? En belangrijker: hoe draag je de baret eigenlijk?
Mannen en hun baret
Van oorsprong droegen alleen mannen een baret. Al in de 15e eeuw werd de hoed van gevilte wol gedragen in de Béarn, een regio in Frans Baskenland, ten noordwesten van de Pyreneeën. Schaapherders maakten van de wol van hun merinosschapen een waterdichte, warme muts, die hen beschermde tegen kou en zon. Makkelijk om te draaien, zodat het hoofd van alle kanten werd beschermd. Soms hing ie wat scheef, vaak aan het einde van de avond 😉
Sexy uitstraling
Toen Napoleon de 3e in de 18e eeuw van het Baskische Biarritz een bekende badplaats maakte, kwamen veel mensen van buiten de regio met de baret in aanraking. De hoed viel zo in de smaak, dat ie de Pyreneeën overstak. De stijl veranderde niet, maar de dragers wel: het hoofddeksel werd volledig ingelijfd door vrouwen. Zo verscheen vanaf de jaren dertig de baret op de hoofden van beroemdheden als Michèle Morgan, Greta Garbo en Édith Piaf. Vervolgens maakte het hoofddeksel zijn entree op de catwalks van de modeshows van Coco Chanel. De baret krijgt een sexy uitstraling en wordt hét modeaccessoire voor knappe en elegante Parisiennes. Zij weten het Franse hoedje gracieus, als een soort heilige aureool achter het hoofd, te dragen.
Symbool van verzet
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de baret het symbool van het Franse patriottisme en verzet. Door de jaren heen volgden intellectuelen, kunstenaars en revolutionairen, zoals Pablo Picasso, John Lennon en de legendarische Che Guevara, held van de Cubaanse revolutie. Hij maakte het hoofddeksel tot een symbool van guerrillastrijders.
Traditie voortgezet in de Pyreneeën
Ondanks dat de baret uit de mode raakte, bestaat er nog steeds een fabriek die de authentieke baret fabriceert. Sinds 1840 zet Maison Laulhère, gevestigd in Oloron Sainte Marie in de Pyreneeën, de traditie voort. Hier wordt de baret op de traditionele manier gemaakt; gebreid van hoogwaardige scheerwol, waardoor hij zacht, warm en waterdicht is.
Baret is back
En nu is de baret dus terug. En hoe. Dankzij de catwalks en Instagram is het accessoire hipper dan ooit. Van de leren variant, de gebreide versie tot felgekleurde baretjes: voor iedereen zit er wel een favoriet bij.
Hoe draag je een baret?
Wil je ook zo’n Franse baret, maar heb je geen idee hoe ‘m te dragen? Je kunt natuurlijk ‘all the way’ gaan met baret, baguette en een gestreepte trui. Wil je liever minder cliché, dan volgen hier een paar tips. Let vooral op je kapsel en de vorm van je gezicht.
5 Praktische tips
Heb je een bad hair day? Een baret kleedt goed af op een lage pluizige knot.
Wil je voor een meer androgyne look gaan? Combineer de baret dan met een blazer.
Kies voor een elastisch model, zodat de baret makkelijk is aan te passen.
Combineer je baret met een ronde zonnebril of een flamboyante lipstick.
Versier je baret met decoratieve broches of kies voor een felle kleur.
PS: Natuurlijk zijn er nog tig andere manieren om je baret te dragen! Kijk hier voor meer inspiratie