Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 3 leukste authentieke bistro's van Parijs

In Frankrijk zijn de restaurants en terrassen gelukkig al weer een tijdje open. In een land waar lunchen en dineren buiten de deur onderdeel is van de volksaard is reikhalzend naar het moment uitgekeken waarop horeca de deuren weer open kon gooien. De Fransen kunnen weer op en top Frans zijn! Ben je benieuwd waar de Fransozen hun culinaire geluk beproeven? Volgens de Franse journalist Jean-Laurent Cassely kiest de jonge generatie tegenwoordig voor de ouderwetse bistro.

Obsessie voor authentiek en echt

Cassely schreef het boek ‘No Fake. Contre-histoire de notre quête d’authenticité’, waarin hij beschrijft hoe Frankrijk is geobsedeerd door authenticiteit en echtheid en op zoek is naar het land van weleer. Een zoektocht naar geblokte tafelkleedjes, hardgekookt ei met mayo, een potje petanque, de Bretonse streepjes trui en de baret!

leukste authentieke bistro's parijs

Starbucks en McDonalds

Waar die zoektocht naar vervlogen tijden vandaan komt? Volgens Cassely is de Franse samenleving de afgelopen decennia door de globalisering uniform geworden. Kijk bijvoorbeeld naar grote winkelcentra; ze lijken allemaal op elkaar en zijn gebouwd volgens eenzelfde plan met dezelfde winkels. Op elke Franse straathoek is een Starbucks en McDonalds en overal en nergens zie je rotondes… Hij noemt dit ‘moderne lelijkheid’ die buitenwijken en voorsteden heeft opgeleverd zonder ziel. Maar de ontwikkeling zorgt ook voor een tegenbeweging, waarin mensen op zoek zijn naar echtheid en authenticiteit. 

leukste authentieke bistro's parijs

Snor, rotanstoelen, gloeilamp en filterkoffie

Daar komt bij dat veel jonge mensen genoeg hebben van de moderne samenleving. Ze zijn klaar met de digitalisering van de maatschappij en op zoek naar de wereld van vroeger. Dit verlangen naar authenticiteit en oorspronkelijkheid is een trend die je ook terugziet in andere Europese landen. In Nederland zie je ook weer mannen met een snor, zijn rotanstoelen hip en wil iedereen ineens gloeilampen. Zelfs filterkoffie is terug van weggeweest.

leukste authentieke bistro's parijs

Even de angst vergeten

Terug naar vroeger. Misschien ook om wat ons angst aanjaagt – opwarming van de aarde, virussen die rondwaren – voor even te vergeten. Die hang naar het verleden vertaalt zich o.a. in de manier waarop wordt gegeten en gedronken. Waarschijnlijk vind je daarom op elke straathoek ambachtelijk gebrouwen bier en gerechten volgens oma’s recept.

Eten zoals vroeger bij oma

In Frankrijk zie je dit fenomeen met name in hippe wijken in Parijs. Daar zoekt de jonge generatie naar die ouderwetse bistro uit de jaren zeventig, waar je blanquette de veau kunt eten, zoals vroeger bij oma. Terug naar die authentieke culinaire traditie met de heerlijkste gerechten, geserveerd op vintage servies. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De 3 leukste authentieke bistro's van Parijs

Zin om je te laten terugvoeren naar vervlogen tijden, zowel culinair als visueel? Probeer dan vooral de volgende retro Parijse bistro’s:

1. Aux Bons Crus

Aux Bons Crus in het 11e arrondissement positioneert zich als ouderwets wegrestaurant in hartje Parijs. Maar er staat geen enkele vrachtwagen geparkeerd en verwacht vooral niet dat iemand van de clientèle een vrachtwagenrijbewijs bezit. Een krijtbord geeft het menu van de dag aan: van oeuf mayo en tête de veau tot escargots en persil. Alles geserveerd met stokbrood in traditionele plastic mandjes.

2. Chez Mamie

In het 16e arrondissement vind je  Chez Mamie. De naam zegt het al: een keuken geïnspireerd door recepten van de grootmoeder van kok Jean Imbert (winnaar van Top Chef in 2012). De klant gaat terug naar het simpele leven van vroeger, met geblokte tafelkleedjes en Pyrex glazen. Hier snijd je het vlees van je pot-au-feu met een Opinel mes.

Aux Crus de Bourgogne

Aux Crus de Bourgogne bestaat al sinds 1930 en is te vinden in het 2e arrondissement, in de wijk Montorgueil. Het decor is onmiskenbaar 1900, met roodfluwelen banken, grote spiegels en witte tafelkleden. Hier eet je vooraf een oeuf mayo of een artisjok met vinaigrettesaus, vervolgens een entrecote béarnaise of cuisses de grenouilles met frietjes. Afgeblust met een lekker wijn uit de Bourgogne natuurlijk.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen