Search
Close this search box.

10 Manieren om gedag te zeggen in het Frans

Als je Frans gaat spreken, is gedag zeggen één van de eerste dingen die je leert. Een gesprek afsluiten is namelijk onvermijdelijk. Of je elkaar nu eventjes niet meer ziet, als je van plan bent elkaar langere tijd niet meer te zien, als je zakendoet in het Frans, bij een telefoongesprek of als je bijvoorbeeld een winkel uitloopt. Maar hoe zeg je eigenlijk gedag in het Frans? In dit artikel staan alle 10 manieren om gedag te zeggen zodat je in elke situatie uit de voeten kan.

dag van de franse taal

Formele manieren om gedag te zeggen in het Frans

De eerste vijf manieren kun je ook formeel gebruiken om gedag te zeggen. In het Frans is er namelijk nogal een verschil tussen formeel en informeel. Gebruik daarom dan ook niet te informele begroetingen als je bijvoorbeeld een zakelijke afspraak hebt, of als je iemand gedag zegt die je niet tutoyeert.

  1. Tot ziens: Au revoir! Dit is waarschijnlijk een van de eerste woorden Frans die je hebt geleerd, en de meest gangbare manier om ’tot ziens’ tegen iemand te zeggen. Je kunt deze vorm in alle situaties gebruiken, formeel of informeel, als je iemand gedag wilt zeggen die je voorlopig even niet ziet.
  2. Als je iemand een fijne dag, middag of avond wilt wensen: Bonne journée, bon après-midi en bonne soirée! Deze begroetingen gebruik je afhankelijk van het tijdstip waarop je afscheid neemt (ook formeel). Gebruik bonne journée als je overdag iemand gedag zegt, bon après-midi als je dat ’s middags doet en bonne soirée als je iemand nog een fijne avond wenst.
  3. Tot morgen: À demain! Als jullie van plan zijn elkaar de volgende dag weer te zien, gebruik je à demain.
  4. Tot snel: À bientôt! Wanneer je plan bent iemand snel weer te zien, zeg je tegen deze persoon: à bientôt. Ga je diegene na een paar uurtjes al weer zien? Zeg dan: à très bientôt.
  5. Vaarwel in het Frans: Adieu! Adieu klinkt misschien in het Nederlands een beetje onaangenaam. Het betekent letterlijk ‘voor God’ en het klinkt misschien wat ouderwets als je het zegt. Toch gebruik je Adieu als het afscheid definitief is en zeker weet dat je elkaar nooit meer zult zien.
StudieboekenStudieboeken

Informele manieren om gedag te zeggen in het Frans

Als je met goede vrienden of kennissen bent, hoef je niet formeel te zijn en gebruik je natuurlijk informelere uitdrukkingen. De volgende vijf begroetingen zijn makkelijkere en ongedwongener manieren om te gebruiken.

  1. Doei in het Frans: Salut! Salut wordt vaak gebruikt als ‘Hoi’, maar kun je ook zeker zeggen als je weg gaat. Deze uitdrukking wordt het meeste gebruikt onder jongeren.
  2. Tot de volgende keer: À la prochaine! Deze is bedoeld voor als je afscheid wilt nemen van iemand, maar je niet zeker weet wanneer je diegene weer zult zien. In dat geval zeg je: à la prochaine.
  3. Tot zo: À tout à l’heure en À tout de suite! À tout de suite wordt gezegd als je elkaar heel snel weer ziet, bijvoorbeeld na een paar uurtjes of als je even snel iets gaat halen. Ga je iets langer weg, of zie je iemand later op de dag weer, gebruik dan À tout à l’heure.
  4. Tot later: À plus tard! Een andere manier van gedag zeggen als je elkaar later weer ziet, is à plus tard of à plus. In Whatsappjes wordt door jongeren vaak A+ gebruikt om het af te korten.
  5. De buitenlandse manier: Bye bye of Ciao! Fransen gebruiken vaak voor de afwisseling het Engelse bye bye of het Italiaanse ciao.
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen