Blauwe bessen clafoutis

Clafoutis: je ziet het vaak op de dessertkaart staan in restaurants in Frankrijk. Maar wat is het nu eigenlijk? Van oorsprong is een clafoutis een Frans gebak dat vaak als dessert wordt gegeten. Het is niet zozeer een taart, maar meer een soort van dikke pannenkoek. Oorspronkelijk komt het uit de Limousin. Traditioneel wordt een clafoutis eigenlijk met kersen gemaakt. Het recept voor deze clafoutis kun je ook op onze site vinden.

Mocht je geen ovenschaal van dit formaat hebben, kun je eventueel ook een springvorm gebruiken. Let dan wel op dat je er eerst bakpapier in doet, aangezien het beslag nogal dun is.

De blauwe bessen clafoutis is gaar als je na de 40 minuten baktijd een (saté)prikker in het midden van de clafoutis steekt en deze er weer uit haalt. Zit er geen beslag meer aan de prikker en komt ie er schoon uit, dan is de clafoutis gaar. Als er nog wel beslag aan zit, moet het nog even langer de oven in maar niet al te lang om te voorkomen dat het droog wordt. Serveer de clafoutis het liefst lauw, dan is ie op z’n lekkerst!

Bereidingstijd 50 minuten
Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 3 eetlepels boter
  • 2 eieren
  • 60 gram suiker
  • 1/2 tl vanille extract
  • 100 gr bloem
  • 60 ml melk
  • 80 ml slagroom
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 300 gram blauwe bessen

Recept Blauwe bessen Clafoutis

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC en vet een ovenschaal in met en diameter van 25 cm
  • Smelt op laag vuur de boter in een pannetje
  • Haal de pan van het vuur als de boter goudbruin wordt en klop de eieren, suiker en vanille extract er bij op
  • Meng er de bloem bij en daarna de melk, slagroom en bakpoeder
  • Roer voorzichtig de blauwe bessen er doorheen
  • Giet het beslag in de ingevette ovenschaal en bak de clafoutis in 40 minuten af
  • Je kunt er eventueel nog wat poedersuiker over strooien
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email