Zoek
Sluit dit zoekvak.

Paradijselijk Périgord

Deze week is onze boekentip Paradijselijk Périgord van Jet Vedelaar. We spraken met de schrijfster, die ons meer kon vertellen over het ontstaan van dit prachtige boek, dat meer dan alleen een reisgids is.

Naam: Jet Vedelaar 
Leeftijd: 56 jaar
Beroep: Onderwijskundige, trainer, tolk, vertaler en customer support zonne-energie
Huidige woonplaats: Lyon, Frankrijk
Woonde eerder in: Indonesië, Italië, België, Portugal, Nederland
Schrijver van het boek: Paradijselijk Périgord

‘Reizen is even je eigen verhaal vergeten en voluit leven tot in de topjes van je tenen’, schrijft Jet Vedelaar in de inleiding van haar boek ‘Paradijselijk Périgord’. Als we haar spreken in haar huidige woonplaats Lyon licht ze toe waarom reizen, en even op een plek blijven hangen, voor haar belangrijk is. “Verblijf je langer op een plek, dan is de ervaring van de omgeving en met de bewoners nog intenser. De oogkleppen vallen af, je blik wordt verbreed en je voelt je verrijkt.”

Acht jaar in de streek

Jet schreef een reisgids over de Périgord Vert, een gebied waar ze zelf acht jaar werkte en woonde, in Jumilhac le Grand. Het behoort tot het departement Dordogne in de zuidwestelijke regio Nouvelle-Aquitaine en strekt zich uit ten noorden van Périgueux, de hoofdstad van de Dordogne. In haar boek neemt ze je mee naar de rivierenvallei van de Isle en de Auvézère, door het natuurpark Périgord-Limousin, en langs de rivier de Dronne. 

boek perigord

Magnifiek luchtschouwspel

“Er is niets leukers dan schrijven over het gebied waar je woont”, vertelt Jet enthousiast, “de Périgord Vert is een prachtige streek met nog weinig toeristen. De stilte die je daar hoort, dat is echt… Wauw! Aan het begin en het einde van de winter hoor je de roep van de kraanvogel, zo’n typisch ‘crou-crou’ geluid. Als ik dat hoor kan ik bijna wel huilen, weer een seizoen voorbij, de winter staat voor de deur of de lente komt er aan. De bewoners spreken er onderling ook over: heb je de ‘grue’ gehoord? Die beesten zijn heel indrukwekkend. Als ze in grote groepen overvliegen, zorgen ze voor een magnifiek luchtschouwspel.” 

Kijkje van binnenuit

Bij het lezen van het boek Paradijselijk Périgord krijg je meteen zin af te reizen naar deze Franse streek. Met name omdat Jet niet alleen de historie van het gebied beschrijft – het staat vol met bijzondere kerken, abdijen en kastelen – maar vooral omdat ze op een prettige manier verslag doet van de omgeving en de activiteiten van de bewoners. De lezer krijgt als het ware van binnenuit een kijkje in wat er onder de bevolking in deze streek leeft. 

boek perigord

Verleiden

“Ik wil met mijn boek mensen verleiden naar de streek te komen. Het is er zo prachtig! Een jaar lang heb ik veel rondgereisd, gefotografeerd en bijna alle beschreven plekken bezocht. Tijdens die periode stonden mijn antennes voortdurend uit. En natuurlijk, als je actief bent in je dorp, hoor je bepaalde dingen. Zo hoorde ik bijvoorbeeld over de Association Arbres, de vereniging voor de bomen, die als missie heeft opmerkelijke bomen in Frankrijk te identificeren. In de regio blijken zo’n zestig bomen het label ‘arbre remarquable’ te hebben, vanwege de bijzondere vorm, historisch belang of de leeftijd. Ook heb ik actief meegeholpen, zoals bij het persen van walnotenolie. Dat product hoort echt bij deze streek en de productie is een activiteit opengesteld voor publiek.”

boom perigord
torentje segur

Paarsblauwe boshyacinten en een everzwijnbil

Verder schrijft ze over de natuur; over boshyacinten die prachtige paarsblauwe tapijten aanleggen onder oude loofbomen, over de houtkap en over de jacht. “In de Dordogne leef je heel dicht bij de natuur. Ook hier zijn de winters koud, en veel bewoners zijn dan druk bezig met de houtkap en het verwarmen van hun huis. Dat lees je terug in het boek. In de herfst start het jachtseizoen. Een afschuwelijk fenomeen. Toch heb ik er een verhaal aan gewijd, omdat het een belangrijk onderdeel is van het plattelandsleven in de streek. En natuurlijk vanwege mijn geweldige buurman Patrice. Hij jaagt al van kinds af aan, dat zit in zijn cultuur. Onder het genot van een apéro heeft hij me de beginselen van de jacht uitgelegd. Een keer gaf hij me een stuk everzwijnbil, die ik in m’n diepvries heb gelegd. Ik heb ervan geproefd uit beleefdheid, maar eigenlijk ben ik vegetarisch”, vertelt ze lachend.

boek perigord
boek perigord

Meer dan alleen toerist

“Waarom ik dit soort onderwerpen in mijn boek heb verwerkt? Om de mensen een idee te geven dat ze meer kunnen doen dan alleen toerist zijn. Dat ze een beeld krijgen hoe het is om daar te leven, waar je als bewoner mee te maken hebt. Paradijselijk Périgord is natuurlijk een toeristisch en luchtig boek. Zelf ben ik milieubewust, en wil de mensen op een leuke en vriendelijke manier bewust maken hoe om te gaan met onze planeet. Dat lees je ook terug, hoop ik.”

Man op leeftijd

Ook staat het boek vol interessante weetjes. Zoals het verhaal over La Charantaise; de traditionele pantoffel uit de streek, die je meteen herkent. Alleen al door de omschrijving: ‘Geen instapper, maar een dicht model met een typische tong en vilten zool, en bekend vanwege z’n klassieke Schotse ruitmotief. Vaak te zien, in een wat aftandse staat, aan de voeten van een man op leeftijd’. 

Natuurlijk vroegen we Jet naar haar  tips voor de Périgord. Hier volgen ze:

  • Brantôme is een schitterend stadje, ook wel bekend als het Venetië van de Perigord. Prachtig gelegen op een eiland in de Dronne met een indrukwekkende benedictijner abdij die je kunt bezoeken. 
  • De vele zwemmeren zoals Lac de Rouffiac vind ik ook geweldig. Hier kun je lekker zwemmen, waterskiën, of actief zijn in de klimbossen. 
  • Niet te missen: het kasteel in Jumilhac, waar ik in de zomervakanties Nederlandse toeristen heb rondgeleid. Een magnifiek kasteel, vooral het dak, vol met piramiden en andere vormen. Een keer gaf ik ’s avonds een rondleiding met fakkels, verkleed als prinses in een middeleeuws gewaad.
jumilhac chateau

PS: Mocht je niet in de streek zijn als de kraanvogels overvliegen? Geen nood, Jet verwijst in haar boek naar deze Youtube-video.

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1623162291596", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000095273764","familyId":"","siteId":"1011974","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Paradijselijk%20P%E9rigord%2C%20Jet%20Vedelaar","linkSubId":""};
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen