Als je een bezoekje aan een Franse markt brengt, zie je ze al meteen liggen: kisten vol abrikozen. Echte kenners beweren ook wel dat de lekkerste abrikozen uit Frankrijk komen. En de Fransen weten er ook wel raad mee, aangezien ze ze in veel gerechten verwerken. Bovendien blijft de vrucht ongekend populair in Frankrijk. Fransen eten maar liefst 10 keer meer abrikozen dan Nederlanders.

Hoewel abrikozen het hele jaar door te verkrijgen zijn in de winkel, zijn ze toch het allerlekkerst in de zomer. Franse abrikozen zijn beschikbaar van half mei tot en met half september. Zo rond eind augustus zijn abrikozen op hun hoogtepunt, als ze een mooie rode blos hebben dankzij de zon. De vrucht heeft een lekkere zoete smaak, dus je kunt het ideaal gebruiken om iets mee te bakken.

Als je in een ander seizoen deze abrikozentaart willen maken, let dan goed op de abrikozen die je koopt. Mochten ze in de winkel niet heel fruitig ruiken, kun je natuurlijk ook gedroogde abrikozen voor het recept gebruiken. Laat ze dan eerst nog even 20 minuten wellen in kokend water.

Gebruik voor de taart een springvorm met een diameter van 24 cm. Mocht je een kleine springvorm gebruiken, bak de taart dan iets langer. Als je een grotere springvorm hebt, maak de oventijd dan iets korter zodat de taart niet te droog wordt.

abrikozentaart

Recept abrikozentaart

Bereidingstijd: 50 minuten 

Voor 8 personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • 15 abrikozen
  • 150 gram boter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • rasp van een citroenschil van 1 citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Vet de springvorm in
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC 
  • Smelt in een steelpannetje de boter
  • Zeef in een mengkom het meel en het bakpoeder
  • Giet in een andere mengkom de gesmolten boter en voeg de suiker aan toe. Roer goed zodat het een geheel wordt
  • Meng de eieren erbij als dit is afgekoeld 
  • Roer vervolgens het meel en de citroenschil er doorheen tot het een homogeen geheel wordt
  • Snijd de abrikozen in partjes
  • De rest van het recept is naar eigen keuze:
  • Óf je mengt alle abrikozen door het beslag heen en giet het geheel in de springvorm;
  • Óf je mengt de helft van de abrikozen door het beslag heen, en giet het in de springvorm. Daarna verdeel je de andere helft van de abrikozen netjes over de taart zodat je een mooie bovenkant krijgt
  • Bak de taart 30 à 40 minuten af tot de abrikozentaart goudbruin is
  • Je kunt er eventueel ook nog abrikozenjam op smeren na afloop
  • Serveer de taart lauwwarm, dan is ie op zijn lekkerst
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email