wildwatersport frankrijk

Zin om te wildwatersporten in Frankrijk?

Zin om te wildwatersporten in Frankrijk?

De voorbereidingen van de Olympische Zomerspelen ’24 in Parijs zijn in volle gang. Franse atleten zijn al volop in training. Bijvoorbeeld in het stadion voor watersporten in Vaires-sur-Marne, op 40 kilometer van Parijs. De basis met een wildwaterbaan van 1500 meter, speciaal voor de slalom, is dé plek voor de Olympische roei- en kanowedstrijden. Klinkt goed hè, zo’n wildwaterbaan. Wist je dat er in Frankrijk ook parcoursen zijn waar je als amateur terecht kunt? In deze ‘eaux-vives’ circuits wordt een snelstromende rivier nagebootst en leer je technieken van gekwalificeerde instructeurs. 

Train je watersport skills

Op deze watercircuits kun je allerhande watersporten beoefenen, zowel alleen, als koppel of met je gezin. Je beleeft gegarandeerd bijzondere en spannende momenten. En daarna draai je je hand niet meer om voor een sensationele stroomversnelling. Welkom in de wondere wereld van de wildwatersport: trek alvast je wetsuit en zwemvest aan en ga te water!

Raften

Ben je een beginner in de wildwatersport, haal dan niet je neus op voor een opblaasboot. Hiermee zak je meestal zonder problemen de rivier af. Bijvoorbeeld al raftend in een boot voor vijf tot maximaal tien personen. Ondanks alle stroomversnellingen is de raftboot onzinkbaar en ligt stabiel in het water. Achterop zit een stuurman, de ‘raftmaster’ wiens instructies je volgt om veilig de kolkende stroom door te komen.

Airboat of Hotdog

Liever alleen in een bootje? Kies dan voor de Airboat, een open opblaasbare kajak. Ook is er vaak een Hotdog beschikbaar; een kayak voor twee. Vanaf de eerste slagen met je peddel ben je verkocht. Zo’n open kajak is met name geschikt voor debutanten. Stel dat je midden op de rivier omslaat, dan kom je makkelijker terug in de boot. 

Kayak

Ben je niet bang voor een beetje avontuur en neem je graag risico’s? Dan is een stevige kajak iets voor jou. In de boot wordt je onderlichaam beschermd door een hoes en met een dubbele peddel kom je vooruit. Enige nadeel: als je kapseist en niet op tijd boven komt, loopt je boot vol water. Dus het is belangrijk dat je leert hoe je snel, met boot en al, weer bovenkomt.

Hydrospeed

Enorm populair is momenteel hydrospeed: een hip woord voor wildwaterzwemmen. Een spannende manier om zonder moeite stroomversnellingen door te komen. Je gaat op een soort bodyboard de rivier af en stuurt met je voeten. Met de juiste technieken voel je je al snel als een vis in het water. Op de board lig je dicht op het water. Kleine stroomversnellingen voelen daardoor aan als hele grote. Een compleet andere beleving dan een raft. Ondanks dat je alleen op je bodyboard ligt, doe je de activiteit altijd in groepsverband. 

Tubing

Ook Tubing is hip. Hierbij ga je de rivier af op een soort opblaasbaar kussen, dat lijkt op een grote binnenband. Houd je vooral goed vast in woelige stroomversnellingen. Een bumby afdaling is gegarandeerd!

Waar vind je de ‘eaux-vives’ circuits?

In Frankrijk zijn zo’n twintig ‘stades d’eaux vives’ te vinden, verspreid over het land. Zoals in Saint Pierre de Boeuf, zo’n 50 km onder Lyon, waar je ook kunt kamperen. Verder zijn ze o.a. te vinden in Pau, Chateauneuf-sur-Cher, Millau en Epinal.

PS: Bij de wildwatercentra kun je de juiste uitrusting huren. Denk aan een neopreenpak, helm, vest, vinnen en een schuimrubberen bodyboard of tube. Handig om te weten: alleen kinderen van 14 jaar en ouder kunnen eraan meedoen.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen