Zoek
Sluit dit zoekvak.
zijden sjaal hermes carré

Het carré Hermès mysterie onthuld: waarom deze sjaal zo duur en populair is

Terug van nooit weggeweest: de zijden Hermès sjaal, of in goed Frans de ‘carré Hermès’. Terwijl alles in de mode komt en gaat, blijft de Hermès-sjaal een must-have. Even tijdloos en herkenbaar als een Chanel-jasje of een schoen van Gucci. Elke Française, die het zich kan veroorloven (een nieuwe kost zo’n 1000 euro), heeft wel een carré op de plank liggen. 

Pure zijde

Hoe je een carré herkent? Karakteristiek is de vierkante vorm (carré) van flinke afmetingen (90 x 90 cm) en het luxueuze en zachte materiaal: pure zijde. Vouw je hem uit, dan vallen de felgekleurde ontwerpen op, met name geïnspireerd op de paardenwereld – Hermès begon als maker van paardenzadels en reistassen. Tegenwoordig halen designers hun inspiratie overal vandaan en kom je o.a. afbeeldingen tegen met muzieknoten, dieren en bloemen. 

Sjaal van koninginnen

Robert Dumas ontwierp de eerste carré in 1937 in Lyon. Toen was de sjaal trouwens nog verre van modieus. Inmiddels is het een klassieker en al 86 jaar hét symbool van elegantie. Wellicht omdat koninginnen en actrices met de sjaal werden gespot? Zo droeg de Engelse koningin Elizabeth II ze als hoofddoek en ook prinses Grace Kelly van Monaco was vaak te zien met een Hermès. Ze gebruikte er zelfs één als chique mitella voor haar gebroken arm. 

zijden sjaal hermes carré

En actrices en presidentsvrouwen

Actrice Brigitte Bardot hield haar blonde haren in bedwang met een klein model. Verder kent iedereen de foto van Jackie Kennedy met haar donkere bril en Hermès sjaal. Carrie Bradshaw in Sex and the City introduceerde de piratenlook: strak om het hoofd geknoopt met een knoop van achteren. Tegenwoordig rollen meisje de sjaal rond hun paardenstaart of pols en vlechten ze ‘m door de knopen van hun mannenoverhemd. 

Een echte Hermès

Inmiddels bestaan er meer dan 1500 verschillende ontwerpen, en toch zijn de productietechnieken nog altijd hetzelfde. Voor één carré is 450 kilometer zijdedraad nodig en het kost zo’n 400 tot 600 uur om een patroon van dertig kleuren uit te werken. Kenmerkend is ook de zoom, die met de hand wordt gerold: ‘roulottage à la main’. De randen van de sjaal zijn eerst netjes gerold en daarna genaaid met een draad van dezelfde kleur. Hieraan herken je een echte Hermès (bron: tijdschrift Marie Claire).

Altijd chique

Het bijzondere aan deze sjaal is dat je hem op tig manieren kunt dragen: rond je taille als ceintuur, als stropdas met een speciale knoop, als tulband, als bandeau, als haltertopje, als minirok, of gedraaid rondom het hengsel van je handtas. Al draag je een eenvoudige jeans met een T-shirt; met een Hermès sjaal zie je er toch chique uit. Daarom drukt de carré nog steeds haar stempel op de mode van vandaag. 

PS: Mocht je 1000 euro te duur vinden voor een sjaal, kijk dan eens op Vestiaire Collective voor een mooi tweedehands exemplaar.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen