Search
Close this search box.

Tips voor één dag in Montpellier

Ben je op vakantie in de Zuid-Franse streek Languedoc? Breng dan vooral een bezoek aan de prachtige stad Montpellier. Een Franse stad zoals een Franse stad hoort te zijn, met het typische joie de vivre dat zo kenmerkend is voor Zuid-Frankrijk. Flaneren, slenteren, terrasje pakken en overheerlijk lunchen, met als kers op de taart een duik in de Middellandse Zee.

Wit wijntje op Place de la Comédie

Het beroemdste en gezelligste plein van Montpellier is Place de la Comedie of, in de volksmond, Place de l’Oeuf, vanwege de ovale vorm. Dit plein, omringd door statige 19e-eeuwse Bourgeois-huizen, is het kloppende hart van de oude stad. Op deze levendige plek, één van de grootse uitgestrekte voetgangerszones van Europa, is altijd wat te doen. Rond de fontein Fontaine des 3 Grâces vertonen straatartiesten hun kunsten en drink je je koffie, of eerste witte wijn, op één van de talloze terrassen. Een prima plek om een rondwandeling door het historische centrum van de stad te starten.

wat doen dag montpellier
Place de la Comédie

Ontelbare steegjes en straatjes

Place de la Comedie ligt midden in Ecusson, het historische centrum van Montpellier, waarvan de fundamenten dateren van zo’n duizend jaar geleden. Je wandelt er letterlijk door duizend jaar geschiedenis. Ook deze wijk is uitsluitend toegankelijk voor voetgangers. Het is hier heerlijk wandelen en dwalen door ontelbare steegjes en straatjes die het verhaal vertellen over deze oude stad. Veel pleinen zijn ontstaan op plekken waar ooit kerken stonden, verwoest in de 16e eeuw tijdens godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten. La place Saint-Côme, la place du Marché aux Fleurs of la place Jean Jaurès. Gelukkig hebben sommige religieuze gebouwen de tand des tijds doorstaan, zoals de prachtige gotische kathedraal Saint-Pierre, dat ooit onderdeel was van een klooster. Vanaf de toren geniet je van een supermooi uitzicht. Wel eerst even tweehonderd treden omhoogklimmen…

Uitzicht over de stad

Voor een nog mooier uitzicht over de stad moet je naar het Chateau d’Eau op het Place du Peyrou aan het einde van het historische centrum. Een mooi gebouw dat veel weg heeft van een Griekse tempel. Na het beklimmen van de treden kijk je op meer dan vijftig meter hoogte uit over de stad en op het aquaduct Saint Clément. Het Place du Peyrou is een fijne, relaxte plek omgeven door groen. Veel bewoners komen er om te lezen, te lunchen of om even rustig te zitten.

wat doen dag montpellier
Le Peyrou

Futuristische wijk

In Montpellier ga je niet alleen terug in de geschiedenis. Op een steenworp afstand van de historische binnenstad vind je de futuristische wijk Antigone. Breng vooral een bezoek en je begrijpt waarom deze buurt de tongen losmaakt. De architectuur detoneert volledig met het oude centrum en de Place de la Comédie. De meningen zijn verdeeld: of je vindt de monumentale avantgardistische gebouwen geweldig, of afschuwelijk. 

wat doen dag montpellier
wat doen dag montpellier

Romeinse pilaren en Griekse standbeelden

De moderne wijk werd gebouwd tussen 1983 en 2000 op een militair schietterrein ten zuidwesten van het stadscentrum Ecusson en strekt zich uit van het winkelcentrum Polygone tot aan de rivier de Lez. Het ontwerp van de eigentijdse gebouwen is geïnspireerd op de Griekse en Romeinse oudheid en komt uit het brein van de Catalaanse architect Ricardo Bofill. Pleinen en gebouwen met Romeinse pilaren worden symmetrisch afgewisseld met enorme standbeelden uit de Griekse mythologie en fonteinen. De wijk is uitsluitend voetgangersgebied en er hangt een relaxte sfeer met veel licht en ruimte. Je kunt er heerlijk flaneren over de l’Esplanade de l’Europe en rondkijken in het winkelcentrum Polygone.

Legio mogelijkheden voor een frisse duik

Aan het einde van Antigone, op een kwartier lopen van Place de la Comédie, liggen de Berges du Lez, de oevers van de rivier de Lez. In de 17e- eeuw was dit de plek waar commercie werd gedreven, nu komen mensen er zwemmen, wandelen, vissen, kanoën en fietsen. De Lez komt tien kilometer verder uit in de Middellandse zee, bij het strand van Palavas-les-Flots. Een prima plek om even heerlijk af te koelen. Naast dit strand kun je ook kiezen voor Villeneuve-lès-Maguelone, La Grande Motte, Carnon, les Aresquiers of l’Espiguette. De mooiste en natuurlijkste stranden zijn die van Grand Travers, la Plage des Bikinis en l’Espiguette. Let op: in het hoogseizoen zijn er meer mensen die hetzelfde idee hebben, dus je bent niet de enige bezoeker. 

wat doen dag montpellier
Palavas-les-Flots

Andere dingen die je in één dag in de buurt van Montpellier kunt doen

Mocht je liever een frisse duik nemen op een wat rustigere plek, kies dan voor de Hérault, een rivier die niet ver van het centrum stroomt. Hier vind je ook fijne schaduwplekjes. En heb je zin gekregen om de omgeving van Montpellier te ontdekken? Ga dan naar Saint-Guilhem-le-Désert met de beroemde Pont du Diable of bezoek de waterval Cascade de la Vis in Saint-Laurent-le-Minier. Prachtige plekken waar je ook heerlijk kunt zwemmen. 

Leuke campings in de omgeving

Heb je zin gekregen om deze streek te bezoeken en zoek je nog een overnachtingsplek? Kijk dan eens hier of op deze website voor een leuke camping. Je vindt er verschillende overnachtingsmogelijkheden midden in dit prachtige gebied. 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen