Boekentip: Artikel 353
Deze week is onze boekentip: Artikel 353 of het geweten van de rechter, van Tanguy Viel. De Franse schrijver Tanguy Viel (Brest, 1973) debuteerde in 1998 en schreef sindsdien zeven romans. Zijn werk werd bekroond met de Prix Fénéon en de Prix littéraire de la vocation.
Om al op de eerste bladzijde van een boek bekend te maken wie de moord heeft gepleegd, is niet heel gebruikelijk. Maar in artikel 353 bekent de hoofdpersoon direct. In het boek draait het er dan dus ook niet om wie het gedaan heeft, maar waarom. De dader heeft een voorgesprek met de rechter voor wie hij zal moeten verschijnen. Hij vertelt welke gebeurtenissen ertoe hebben geleid dat hij de moord gepleegd heeft.
Het gesprek tussen Kermeur en de rechter doet aan als een filmscène, omdat er in detail opgegaan wordt in de twee hoofdpersonen. Door middel van flashbacks geeft Tanguy Viel informatie over de redenen die tot de moord daad hebben aangezet. De grote vraag is wat de rechter gaat besluiten.
Samenvatting van Artikel 353
In een armoedig Bretons vissersdorpje wordt de visser Martial Kermeur gearresteerd voor de moord op een vastgoedontwikkelaar. Hij heeft de man, Antoine Lazenec, overboord gegooid en laten verdrinken. Wanneer hij voor de rechter verschijnt, bekent Martial de moord onmiddellijk en begint te vertellen over de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn daad: zijn scheiding, zijn onhandelbare zoon Erwan en zijn ontslag. Maar vooral gaat hij in op Lazenecs oogverblindende plannen voor een resort aan zee, waarin Martial zijn ontslagpremie investeerde. Een resort dat nooit werd gebouwd.
In deze ijzersterke roman toont Tanguy Viel ons de psychologie achter een moord. Hij verleidt de lezer om mee te gaan in de belevingswereld van Martial en de grote maatschappelijke malaise in Bretagne. Tegelijkertijd wordt de diepere vraag opgeworpen, wie er verantwoordelijk gehouden moet worden voor de dood van vastgoedontwikkelaar Lazenec.