Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Bouffer.

De feestdagen komen er weer aan: dé tijd van het jaar waarin Fransen flink zullen gaan ‘bouffer’.

Wat betekent bouffer?

Bouffer is jargon voor voeding (voedsel) of eten (vreten, naar binnen werken, schransen). Bouffer is een heel informeel werkwoord om eten aan te duiden, en j’ai bouffé is een alledaagse manier om te zeggen dat je iets hebt gegeten.

Fransen gebruiken het vaak om een beetje te overdrijven:

C’est fou comment on a bouffé chez ma grand-mère ce noël – We hebben deze Kerst krankzinnig veel gegeten bij mijn oma.

J’ai craqué ce matin, je suis allé bouffer des donuts – Ik kon het niet laten vanochtend, ik ben donuts gaan eten.

Maar je kunt bouffer ook als zelfstandig naamwoord gebruiken:

Elle est où la bouffe ? J’ai faim ! – Waar is het eten? Ik heb trek!

Houd er rekening mee dat bouffer zo informeel is, dat je beter de voorgaande zin niet moet gebruiken als je met Kerst bij je Franse schoonmoeder gaat eten…

Het gebruik van het woord bouffer kende een explosieve groei na het uitkomen van de populaire film La Grande Bouffe in 1973. Het verhaal gaat over een stel vrienden dat zich een weekend opsluit om zich dood te eten, letterlijk. De film werd geregisseerd door Marco Ferreri en uitte scherpe kritiek op de consumptiemaatschappij. Hoewel het woord bouffer al heel oud is, werd het gebruik gangbaarder na La Grande Bouffe.

Se faire bouffer

Bouffer wordt ook in de volksmond gebruikt in de uitdrukking se faire bouffer. Wat betekent se faire bouffer? Je kunt het het beste vertalen als ’te grazen laten nemen’ of ‘levend opeten’. Vooral sportfans gebruiken het vaak om zo een ​​grote overwinning of verlies te beschrijven. Of juist om van tevoren aan te geven dat ze de tegenpartij te grazen gaan nemen.

Bijvoorbeeld:

On s’est fait bouffer hier pendant le match – We werden gisteravond levend opgegeten tijdens de wedstrijd.

Vous allez vous faire bouffer sur le terrain ce soir – Je team loopt vanavond over het veld.

Geef een antwoord