Zoek
Sluit dit zoekvak.
wanneer drink je champagne

Wanneer drink je champagne?

Champagne tijdens je feestdiner? Pourquoi pas!

Champagne! In Nederland staan de bubbels synoniem voor feest : nieuwe woning, geslaagd voor de studie, de start van het nieuwe jaar. Nee, dan de Fransen. Zij drinken het te pas en te onpas: er hoeft geen speciale reden te zijn om de kurk te laten knallen. Zo popt het gros van de Franse families 1 à 2 flessen open op zondag, als apéro vooraf aan de maaltijd of bij de laatste gang, het toetje. 

Plop! Weer een fles open 😉

In Frankrijk kun je champagne op alle momenten van de dag laten aanrukken. De witte Chardonnay, de blauwe pinot noir en blauwe pinot meunier, de drie druivenrassen van de Champagnestreek, passen heel goed bij verschillende gerechten en gelegenheden. Vaak is de inhoud van de fles een assemblage van deze drie druivensoorten, maar er zijn ook champagnes die van één druivensoort wordt gemaakt. 

Welke champagne bij welke spijs

Benieuwd welke champagne goed is te combineren bij welke gang tijdens de maaltijd? Blanc de blancs, blanc de noirs, brut of rosé ? Om je goed voor te bereiden op je kerstinkopen bij de slijter of de supermarkt, lees dan vooral even verder. Elke champagne heeft zijn eigen typische kenmerken waar specifieke gerechten bijpassen. Dit goddelijke drankje verdient een volwaardige plek aan tafel tijdens de feestdagen. Als aperitief én in combinatie met de beste producten. 

Champagne: Blanc de blancs

In deze champagne proef je de witte chardonnaydruif. In de neus ruik je een combinatie van peer en citrusfruit, wellicht een vleugje geurige acaciabloem of een warme brioche, vers van de bakker. In elk geval een lichte, fruitige champagne, die je heel goed kunt drinken voorafgaand aan de maaltijd. Bijvoorbeeld met verse oesters, gerookte zalm en wat blokjes oude Comté. Drink je ‘m ook aan tafel, kies dan voor gerechten als gegrilde langoustines, een carpaccio van gerookte zalm of foie gras.

Champagne: Blanc de noirs

Een krachtige witte champagne opgebouwd uit de blauwe druivenrassen pinot noir et pinot meunier. Stop je neus in het glas en je ruikt geuren van rood fruit, kruiden en een vleugje koffie. Een champagne bij uitstek geschikt om te drinken bij mooie gerechten als gegrilde kreeft en gegrilde tarbot in een kruiden saus. Ben je een vleesliefhebber, kies dan voor wild. Helemaal heerlijk is de combi met zwarte truffel. 

Champagne: Rosé

Zoek je een opvallende champagne? Kies dan voor de champagne rosé. De kleur loopt uiteen van bleekroze tot zalmkleurig, en ook bij deze drank tintelen de bubbels in je mond. De smaakvolle wijn gaat heel goed samen met exotische, kruidige oriëntaalse gerechten zoals kreeft met vanillesaus, curry met zeevruchten, gevogelte met kaneel en Indonesische gerechten met satésaus.

wanneer drink je champagne

Champagne: Brut, sec en doux

Hoe weet je nou of een champagne zoet is of niet? Aan een champagne nature of non dosé zijn geen suikers toegevoegd. Heerlijk bij oesters en sushi. Champagne extra-brut en brut is aan de droge kant. Deze wijn combineert goed met alles wat uit de zee afkomstig is : palourdes in crème saus, Sint Jacobs schelpen, een vissoep. Ook wit vlees en gevogelte met morilles of uien zijn een goede combinatie. De champagne sec, demi-sec en doux is zoeter tot zoet, en drink je eerder bij een dessert.

Kwaliteit champagnehuis

Op de meeste etiketten van champagneflessen staat geen jaartal vermeld. Het is voor de champagneboer elk jaar weer een uitdaging een nieuwe champagne samen te stellen. Door een mix van verschillende jaargangen te maken, kunnen champagnehuizen de kwaliteit van de champagne door de jaren heen verzekeren. Elke producent heeft een kenmerkende smaak. Proef vooral van verschillende producenten en leer je eigen smaakfavoriet kennen. Wanneer er sprake is van een uitzonderlijk wijnjaar dan krijgt de champagne een jaartal mee (millésime). Die champagne is uitsluitend samengesteld met druiven uit dat jaar. en vaak proef je de smaak van het wijnhuis terug.

De beste bubbels

Wist je trouwens dat je champagne beter uit een tulpvormig glas kunt drinken en niet uit een hoge flûte? De belletjes moeten in een smalle flûte een langere weg naar boven afleggen, waardoor ze groter en grover worden. Eenmaal aan het oppervlak vliegen ze je neusgaten in. De bubbels in een tulpglas blijven klein, maar fijn.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen