Het is bijna weer zover: de rentrée in Frankrijk! De zomervakantie van de kinderen zit er weer op, bedrijven en winkels komen langzaamaan weer op gang en ook de Franse politici komen weer terug van hun zomerverblijven. De rentrée is nogal belangrijk in Frankrijk, eigenlijk nog meer dan ons Nieuwjaar. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Ja het is weer zover: de rentrée in Frankrijk komt eraan! Dan is de grote vakantie afgelopen en komt het gewone leven in september weer op gang. Niet alleen de scholen waren dicht, maar iedere Fransman doet het dan wat rustiger aan. Sommige winkels en banken zijn gesloten. Ook de Nationale Assemblée zit twee maanden op slot en er is in de verste verte geen leven te bespeuren op één van de ministeries.

Scholen

Ouders beginnen al op tijd met hun kinderen goed voor te bereiden op het weer naar school gaan. Vanaf de basisschool krijgen Franse kinderen lange en gedetailleerde lijsten met schoolspullen om te kopen. De scholen schrijven alles nauwkeurig voor wat er gekocht moet worden, van potloden tot aan het soort schriften toe. Je ziet dus niet voor niets al in juli de volle schappen in de supermarchés met de zogenaamde fournitures scolaires.

Voor 7 op de 10 kinderen die naar school gaan, is de rentrée het belangrijkste moment van het jaar. Een kwart neemt zich voor eerder naar bed te gaan en nog eens een kwart belooft z’n huiswerk regelmatig te maken om goed bij te blijven in de klas.

Politiek

De ministerraad luidt het einde van de zomer en de politieke terugkeer van de regering in. Zeker dit jaar is de politieke rentrée nogal gespannen, aangezien er voor de Franse regering hot issues op het programma staan. Niet alleen de crisis met de gele hesjes is nog niet opgelost, ook de gemeenteraadsverkiezingen zitten er aan te komen (maart 2020). Daarnaast staan er nog een paar netelige kwesties voor de deur, namelijk pensioenhervormingen, vruchtbaarheidsbehandelingen voor alle vrouwen en hervormingen van het ambtenarenapparaat.

Voornemens

Fransen hechten veel belang aan de rentrée. Deze brengt veel nieuwigheden en veranderingen met zich mee. Voor veel Fransen is het ook een gelegenheid om gewoontes terug te brengen. Daar waar 1 januari bij ons symbool staat voor goede voornemens, zo wordt in Frankrijk de rentrée als startdag van goede voornemens gezien. Zodoende is de rentrée een belangrijk moment van het jaar, belangrijker zelfs dan ons nieuwjaar.

Geef een reactie