Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zonder vaarbewijs varen in Frankrijk met Nicols

Om de Franse binnenwateren te ontdekken, hebben wij bij Nicols een vaarvakantie vanaf Dole geboekt. Deze pittoreske stad behoort tot de regio Bourgogne-Franche-Comté en is vanaf Utrecht met een kleine 750 kilometer goed bereikbaar. We wilden eens ervaren hoe het is om te varen zonder vaarbewijs bij bootverhuurder Nicols.

Aangekomen in Dole, maken wij kennis met de verhuurder op locatie. Uiterst vriendelijk worden wij te woord gestaan en met veel humor krijgen wij op de boot uitgebreid uitleg over hoe alles werkt.

 

Bij elk bootverhuurcentrum van Nicols vind je een parkeerterrein of afgesloten garage. Nadat onze auto naar een nabijgelegen parkeerplaats is gebracht, maken wij een wandeling door de oude binnenstad van Dole. Hierbij lopen we onder andere langs het geboortehuis van Louis Pasteur en de Notre-Dame, een 16e eeuwse basiliek. Omdat we de volgende ochtend pas vertrekken, hebben we rustig de tijd om bij de plaatselijke hypermarché voldoende etenswaren in te slaan voor de komende dagen op de boot.

 

Een belangrijke reden waarom we deze riviercruise bij Nicols geboekt hebben, is omdat we een keer de binnenwateren van Frankrijk wilden ontdekken maar we niet in het bezit zijn van een vaarbewijs. Maar met deze rivierboten heb je dat helemaal niet nodig! Als we de boten bij aankomst zien liggen, verwacht je dat echter niet. Met een lengte van 9 meter ziet de boot er groot uit. Ook van binnen is de boot ruim opgezet met onder andere twee hutten met eigen badkamer en toilet.

 

De volgende ochtend is het dan zover! Na het ontbijt verlaten we als eerste de haven in Dole en zetten op de rivier de Doubs koers richting Besançon. Wat opvalt is de eenvoudige besturing van de boot, waarbij we in het begin wel geneigd zijn om te veel aan het stuur te draaien. Maar het went heel snel en binnen no time beheers je het varen. De boot kent 2 stuurinrichtingen, één binnen en één buiten op het achtersteven. Die laatste heeft al snel onze voorkeur, omdat die positie een goed overzicht over de boot geeft en je lekker buiten zit. 

 

Al na een paar honderd meter komen we bij de eerste sluis aan. Deze is vanaf de boot met een afstandsbediening te bedienen. De sluis opent zich dan vanzelf zodat je naar binnen kan varen. Door het trekken aan een blauwe stang, sluit de sluis zich en wordt het water in de sluis gelaten. Op deze manier wordt een hoogteverschil van enkele meters tot maximaal zo’n 10 meter overbrugd.

varen zonder vaarbewijs in frankrijk

Die dagen varen we op ons gemak door een tiental sluizen waarbij we zo’n 35 kilometer afleggen. Tussendoor meren we af en toe aan om wat te eten en te drinken, een paar van de dorpen langs de route te bezichtigen maar vooral ook om te genieten van het mooie weer. Op het voorsteven is een zitgelegenheid en boven op de kajuit kunnen meerdere personen naast elkaar liggen of zitten om te genieten van de zon en het uitzicht.

Omdat de sluizen tot 19 uur werken, kiezen we er aan het einde van de middag voor om een aanlegplaats te zoeken. Veel plekken zijn al bezet, maar na wat zoekwerk en een stukje terug varen, vinden we een geschikte plek om de nacht door te brengen. Omdat alles aan boord is hebben we geen water- of stroomaansluiting nodig. We koken aan boord en genieten van een prachtige zonsondergang.

varen zonder vaarbewijs frankrijk
varen zonder vaarbewijs in frankrijk

De volgende dagen varen we verder stroomopwaarts en uiteindelijk dezelfde route weer terug. Het passeren van de sluizen blijft een leuke bezigheid en gaat ons steeds beter af. Mocht een sluis niet goed werken, dan is er bij elke sluis de mogelijkheid om de sluiswachter te bellen. Hier hebben wij twee keer gebruik van moeten maken, onder andere omdat de afstandsbediening een keer geen signaal gaf. In beide gevallen was de sluiswachter binnen 5 minuten ter plaatse om het probleem te verhelpen.

Na terugkomst in Dole checken we bij de verhuurder uit. Alles is naar wens verlopen en de door ons verschuldigde borg wordt teruggestort. Al met al hebben wij een fantastische boottocht gemaakt. Het was een erg leuke ervaring om bij Nicols te varen zonder vaarbewijs. Daarnaast vonden wij de combinatie tussen zelf bezig zijn met varen en de sluizen én het genieten van de omgeving heel leuk en afwisselend. Het is dan ook absoluut een aanrader om ook eens een vaarvakantie in Frankrijk te boeken bij Nicols. Wij gaan volgend jaar in ieder geval weer!!

Tip: denk je dat je het niet aandurft om zonder vaarbewijs in Frankrijk te varen? Als je rustig vaart in de sluizen, kan er eigenlijk niets misgaan. Rond de romp van de boot hangen er namelijk stootwillen waardoor het niet erg is als de boot bijvoorbeeld tegen de kade aankomt.

varen zonder vaarbewijs in frankrijk
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen