Zoek
Sluit dit zoekvak.

Frankrijk: het walhalla van vlooien- en rommelmarkten

Marktkramen in de openlucht. Tientallen bestelbusjes met hun deuren wagenwijd open, alle spullen uitgestald op straat. Van tafels, nachtkastjes, boeken, oude ansichten, landkaarten, snuisterijen en kleding, tot potkachels, muziekinstrumenten, servies, glazen en lampen. En dat alles voor schappelijke prijzen. Welkom in zomaar een dorp in Frankrijk, het walhalla van rommel- en vlooienmarkten. Hier vinden afgedankte spullen hun weg naar nieuwe eigenaars via zogenaamde vide greniers; oftewel ‘lege zolders’. Als je wilt, kun je elk weekend je slag slaan: in heel Frankrijk worden jaarlijks zo’n twintigduizend vide greniers georganiseerd.

Je kunt er niet omheen: de Grande Braderie van Lille

De grootste en beroemdste is natuurlijk de Braderie van Lille; uitgemond tot een internationaal evenement. Meer dan twee miljoen bezoekers lopen het eerste weekend van september door de straten van deze stad op zoek naar koopjes. Al in 1127 wordt de Grande Braderie voor het eerst in een geschreven document genoemd. Maar de markt werd pas echt populair in de jaren ‘70 en ’80, als de consumptiemaatschappij opkomt en mensen meer geld hebben om spullen te kopen. Inmiddels reizen liefhebbers vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten af naar Lille.

rommelmarkten frankrijk

Vergeet niet te onderhandelen

Op zo’n immense markt is de kans groot dat je iets van je gading vindt. Zo’n 5.000 verkopers bevolken de straten, waaronder honderden professionele antiquairs en brocanteverkopers en duizenden particulieren. Vergeet niet te onderhandelen; volgens een doorgewinterde ‘pucesganger’ moet je altijd eerst de helft bieden.

Spullen met een verhaal

Het mooie van zo’n tweedehands markt is dat de spullen een verhaal hebben. Soms kunnen de verkopers deze verhalen vertellen, of misschien ontdek je zelf wel iets bijzonders. Zoals bijvoorbeeld een liefdesbrief tussen de bladzijden van je gekochte boek. Dan krijgt zo’n boekje van twee euro ineens een hele andere waarde. 

Honderden tonnen moules-frites

De markt in Lille staat niet alleen bekend om de grootte en het internationale karakter, ook komen mensen van alle windstreken op het evenement af vanwege het eten en drinken. Het Belgische bier en de Franse wijn stromen rijkelijk en de beroemde moules-frites zijn nauwelijks aan te slepen. Enkele honderden tonnen worden hiervan tijdens de Braderie verkocht. 

Liever wat kleiner en minder internationaal?

Ga je liever naar een kleinere rommelmarkt check dan de site vide-greniers.org. Hier staan de eerstkomende bijeenkomsten per regio aangekondigd, georganiseerd door plaatselijke verenigingen. Eén ding is zeker: elke vide grenier brengt leven in de brouwerij. In een gemiddeld Frans dorp gebeurt relatief weinig en als het gehucht wordt opgetuigd met buffet, goedkope wijn en muziek, trekt dat mensen uit de wijde omtrek. 

PS: Wel eens gehoord van vide maisons; lege huizen? Lekker makkelijk! Je koopt gewoon bij de mensen thuis. Van pendule tot piano, complete inboedels worden op deze manier van de hand gedaan. Vlak voordat iemand verhuisd, laten mensen een dag lang hun huis open voor de verkoop. Een bijzondere gelegenheid: als bezoeker stap je in de omgeving waar de spullen onderling een geschiedenis hebben. Op vide-maisons.org vind je de aankondigingen van de vide-maisons in elke regio.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen