Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe neem je stressvrij de metro in Parijs? 7 Tips!

Een citytrip Parijs! Wat een heerlijk vooruitzicht. Niets leuker dan de voorpret. Jij ziet jezelf al flaneren door de Marais en slenteren langs het Canal St. Martin. Alleen heb je niet zoveel zin om van hot naar her kilometers te voet door Parijs te struinen. Af en toe een snelle metro zou wel handig zijn. Maar hoe werk dat ook al weer, dat grote metrostelsel? Hoe zorg je ervoor dat je zonder al teveel stress van A naar B komt? In dit artikel geven we je 7 tips hoe je makkelijk de metro in Parijs kunt nemen.

Tip 1: handige app City Mapper

Wist je dat de Parijse metro zo’n 4 miljoen passagiers per dag vervoert? Wil je als een geroutineerde Parijzenaar in deze drukte je weg vinden, gebruik dan City Mapper. Deze gratis app berekent de snelste en makkelijkste manier om je van het ene naar het andere leuke adres te verplaatsen. Ook geeft ie aan welk station het dichtste bij je in de buurt is en dat is in Parijs nooit ver. Metro haltes liggen namelijk maximaal 500 meter uit elkaar. Wat ook fijn is: de app geeft aan in welke wagon je het beste kunt instappen om het dichtst bij de juiste uitgang uit te stappen. 

Tip 2: het vervoersbewijs: 3 opties

Ok, dat is een zorg minder. Nu het vervoersbewijs: als je weinig gebruik maakt van de metro, koop dan bij een automaat losse kaartjes, de zogenaamde T+. Deze kosten 1,90€ en zijn geldig voor metro/RER/bus/tram. Je kunt ook een ‘carnet’ kopen met 10 tickets. Dat is iets goedkoper. Handig weetje: in de Thalys worden vaak metrokaartjes verkocht in de bar.

Omdat Parijs gaandeweg af wil van losse kaartjes kun je nu ook via de kaart ‘Navigo Easy’ een kaart regelen of via betaling met mobiel met de applicatie ‘Île-de-France Mobilités’. De pas Navigo Easy is 10 jaar geldig, kost 2€ bij een kaartjesautomaat, en je kunt hierop je metrokaartjes opladen. De pas is niet op naam, dus je kunt ‘m na afloop van je citytrip uitlenen aan vrienden die naar Parijs gaan.

hoe neem je de metro in parijs

Tip 3: rolkoffer

Heb je een rolkoffer bij je, of een kinderwagen, weet dan dat er speciale brede poortjes zijn voor flink bepakte en bezakte reizigers. Sta je toch met je rolkoffer voor dat smalle poortje: hou deze voor je, dan blijft ie niet achter je steken tussen de spijlen.

Tip 4: geldigheid van het kaartje

Stel, je reist per ongeluk de verkeerde kant op, iets dat menig toerist overkomt, geen paniek. Zolang je de metro niet verlaat kun je op hetzelfde kaartje reizen, behalve als je meer dan twee uur onafgebroken onder de grond blijft (en dat is zeer onwaarschijnlijk). Dus mocht je de verkeerde richting op gaan, stap dan uit en pak de metro aan de overkant.

hoe neem je de metro in parijs

Tip 5: zakkenrollers

En ja, die zakkenrollers, ze zijn er nog steeds. Let vooral op met je telefoon, met name als je op de klapstoeltjes zit bij de uitgang. Veel zakkenrollers hebben een simpele techniek: ze staan dichtbij de uitgang en wachten op het signaal dat aangeeft dat de deuren sluiten. Op dat moment slaan ze toe, grissen de telefoon uit je handen en verlaten de metro. De deuren sluiten zich en je kunt niet meer achter ze aan rennen… 

Tip 6: bewaar je kaartje

Oh ja, en nog iets: gooi je gestempelde kaartje vooral niet weg! Er zijn regelmatig controleurs op het perron die vragen naar een geldig vervoerbewijs. Als je niks kunt laten zien, wacht er een boete van 35 euro. Ook moet je op sommige lijnen het kaartje gebruiken om weer boven de grond te komen. 

Tip 7: roltrap

Eenmaal op weg naar de uitgang, ga dan rechts op de roltrap staan. Links is ‘gereserveerd’ voor mensen die willen passeren, vaak in grote haast.

PS: Wist je dat Parijs een metrostation heeft dat al sinds veertig jaar is gesloten? Porte des Lilas is allang niet meer toegankelijk voor publiek, maar heeft een hele nieuwe bestemming gevonden. Deze plek wordt gebruikt als filmdecor en krijgt al naargelang de film telkens een ander naam. Zoals in de bekende Franse film ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’: alle metroscènes zijn opgenomen in Porte de Lilas. Kosten van de verhuur? 3000 euro per dag 😉

Zuid-Frankrijk
ReizenReizen
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen