Tarte tatin is misschien het wel bekendste Franse nagerecht. Deze omgekeerde appeltaart, die per ongeluk uitgevonden werd door de zusters Tatin in 1889, is de perfecte combinatie van zachte appels, karamel en krokant bladerdeeg. Veel mensen denken dat moeilijk om te maken is maar het recept is helemaal niet zo moeilijk. Wij delen graag het recept met je, volgens traditioneel Frans gebruik.

Ingrediënten

Recept tarte tatin

  • 250 gram pâte brisée (korstdeeg, zie voor het recept onderaan)
  • 5 appels (het liefst reine des reinettes, boskoop of canada gris)
  • 100 gram half gezouten boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • eventueel: crème fraîche, slagroom of vanilleijs
 

Ingrediënten voor de pâte brisée:

  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram boter
  • snufje zout
  • 1/2 glas lauw water

Warm de oven voor op 200 °C.

Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd de appels in plakjes van ongeveer 2 centimeter dik.

Laat de boter in een pannetje smelten en doe daar de stukjes appel bij. Zorg ervoor dat de appels aan beide kanten 1 à 2 minuten bakken.

Verdeel over de bodem van een ondiepe ronde ovenschaal de suiker en het zakje vanille suiker en leg de appel hier netjes in een rondje op. Leg tot slot het deeg erop, waarbij je een klein gaatje in het midden open laat zodat de hitte tijdens het bakken kan ontsnappen.

Zet de taart in de oven en zet de wekker op 10 minuten. Zet daarna de oven op 100 °C en laat de tarte tatin nog 20 minuten bakken.

Als je de taart uit de oven haalt, draai de schaal dan om op een platte schaal of bord (let op: heet!). Je kunt de tarte tatin met crème fraîche, slagroom of vanille ijs serveren, of eventueel met calvados besprenkelen.

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Meng de bloem en het zout en strooi dit uit op het aanrecht. Maak een gaatje in het midden en verbrokkel de boter erboven. Werk met je vingertoppen om de boter goed met het deeg te kunnen vermengen.
Maak het deeg nat met het halve glas water en kneed het geheel tot een soepele bal. Laat het deeg een uur rusten voordat je ermee aan de slag gaat.

Geef een reactie