Top 10 van spookdorpen in Frankrijk

In de hele wereld komen spooksteden en spookdorpen voor. Ook Frankrijk telt enkele tientallen fascinerende spookdorpen die in de loop van de 20e eeuw zijn verlaten. Dit zijn de 10 meest intrigerende.

Deze gemeenten zijn om verschillende redenen verlaten. De inwoners hebben bijvoorbeeld het platteland ingeruild voor de stad, de dorpen zijn verwoest door de twee wereldoorlogen of mensen hebben hun huis moeten verlaten omdat er plannen voor een dam waren. Deze spookdorpen weerspiegelen het verleden van Frankrijk. De dorpjes zijn zelfs een beetje griezelig om te bezoeken omdat het er zo rustig is.

Oradour-sur-Glane (Haute-Vienne)

oradour sur glane verlaten dorp

Huidig inwoneraantal: 0
Oradour-sur-Glane is berucht om het bloedbad dat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Het dorp is in tact gehouden voor herdenkingsdoeleinden. Vlakbij Oradour-sur-Glane is een nieuwe dorpskern gebouwd, dat nu meer dan 2400 inwoners heeft.

Saint-Symphorien (Alpes-de-Haute-Provence)

saint symphorien dorp frankrijk

Huidig inwoneraantal: 0
Deze stad verdween voor het eerst in de vijftiende eeuw na verschillende verwoestingen tijdens de Honderjarige Oorlog, terwijl de stad ook nog eens getroffen werd door de pest. Geleidelijk aan kwamen er weer mensen wonen, maar Saint-Symphorien werd in de tweede helft van de negentiende eeuw slachtoffer van een epidemie van cholera én twee wereldoorlogen. Het gevolg was een massale uittocht, waarna de stad uiteindelijk uitstierf.

Rombly (Pas-de-Calais)

rombly dorp france

Huidig inwoneraantal: 0
De geschiedenis van dit dorp is op zijn zachtst gezegd uniek. De legende vertelt dat het volledig onder het zand werd begraven in 1646. En dat in één nacht! Het verhaal wil dat een storm het gehele dorp van de kaart wiste. Tegenwoordig is er op deze plek het bos van Rombly en heeft een ander dorp dezelfde naam geërfd.

Celles (Hérault)

celles village

Huidig inwoneraantal: 32
Aan het einde van de jaren 60 moesten de inwoners dit dorp massaal verlaten door de bouw van een dam. Uiteindelijk ‘overleefde’ Celles deze uittocht. De hoogte van het water zou bij nader inzien niet hoger zijn dan 139 meter, in plaats van de 150 meter die oorspronkelijk gepland was.

Brovès (Var)

broves dorp spook frankrijk

Huidig inwoneraantal: 0
Brovès werd op 10 augustus 1970 volledig onteigend, toen het militaire kamp van Canjuers er zijn intrede maakte. De bewoners moesten verhuizen zodat er geen granaten en andere munitie hen om de oren zouden vliegen. Bovendien was het militaire kamp verboden terrein voor publiek. Op dit moment is het mogelijk om op de nabijgelegen weg te rijden, maar het is verboden om er een stop te maken.

Mariaud (Alpes-de Haute-Provence)

mariaud frankrijk

Huidig inwoneraantal: 14
Dit dorp is een typisch geval van een massale landelijke uittocht. Mariaud kwam in 2015 in het nieuws omdat vlucht 9825 van Germanwings dichtbij neerstortte.

L’île aux Marins (Saint-Pierre-et-Miquelon)

ile aux marins eiland

Huidig inwoneraantal: 0
Het bijbehorende eilandje bij de haven van Saint-Pierre heeft ooit bijna 600 inwoners geteld. In die tijd bloeide de kabeljauwvisserij, maar in de loop van de jaren is het eiland toch ontvolkt. In 1963 liep het volledig leeg. Nu bezoekt een enkele keer een verdwaalde toerist het eiland om van het mooie weer te genieten.

Le Poil (Alpes-de-Haute-Provence)

le poil bezoeken

Huidig inwoneraantal: 5
Vroeger had Le Poil ongeveer 300 inwoners. Tegenwoordig is er na een massale uittocht niemand meer over. De bewoners, die de wijngaard cultiveerden, zijn allemaal vertrokken. Sinds een aantal jaar heeft een stichting het een en ander over genomen en verschillende gebouwen gerenoveerd.

Le Bourget et Brillat (Jura)

bourget brillat jura

Huidig inwoneraantal: 0
Deze twee dorpen vallen onder dezelfde noemer omdat ze allebei onder water zijn verdwenen toen de Vouglans-dam in 1968 het water opstuwde. Een groot deel van de inwoners heeft zich naar Ogrelet verplaatst.

Cumières-le-Mort-Homme (Meuse)

cumieres le mort homme bezoeken

Huidig inwoneraantal: 0
De naam van dit dorp is wel erg toepasselijk en maakt de top 10 spookdorpen in Frankrijk helemaal af. De gemeente maakte onderdeel uit van de dorpen die tijdens de Eeste Wereldoorlog volledig werden verwoest. Tegenwoordig is het mogelijk om de overblijfselen te bezoeken. Nu staat er de kapel St-Rémi, gebouwd met stenen van de oude kerk.