Frankrijk heft op de meeste autosnelwegen tol. De tarieven van deze tolwegen lopen fors uiteen. De duurste autoroute is de A14 die vanuit La Défense in Parijs naar het westen gaat. Wij vergeleken alle tolwegen in Frankrijk: dit zijn de 10 duurste en goedkoopste.

Als je dus deze zomer door Frankrijk rijdt, krijg je te maken met sterk uiteenlopende toltarieven op de autosnelwegen. In het noorden van Frankrijk is de tol namelijk hoger dan in het zuiden. Per kilometer kan het uiteen lopen van 3 tot 53 cent.

Wij maakten een diagram met de 10 duurste en goedkoopste tolwegen in Frankrijk.

tol tolwegen frankrijk kosten hoe duur

Er worden tariefklassen gehanteerd voor het bereken van de tol. Een personenauto valt bijvoorbeeld onder categorie 1 en een auto met caravan onder categorie 2. Elke traject heeft een ander toltarief, en de categorieën zodoende dus ook.

Dit zijn alle categorieën:

Categorie 1: auto’s, busjes, campers en bestelwagens met of zonder aanhanger, mits het hoogste punt maximaal 2 meter is.

Categorie 2: auto’s, busjes, campers en bestelwagens met of zonder aanhanger, mits het hoogste punt maximaal 3 meter is.

Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen met een hoogte van meer dan 3 meter of een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kilo.

Categorie 4: voertuigen op 3 of meer assen, met een hoogte van meer dan 3 meter of met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kilo.

Categorie 5: motoren.

Op de website van de ASFA, de overkoepelende organisatie van alle tolwegbeheerders, vind je alle actuele toltarieven.

Kijk voor alle categorieën, tarieven en meer informatie op: https://www.autoroutes.fr/fr/classification-des-vehicules.htm

Geef een antwoord