Côte d’Azur-liefhebbers rijden vaak niet verder dan Nice of Monaco, terwijl dat een gemiste kans is. Het laatste stukje Franse Rivièra tot aan Menton, tegen het Italiaanse Ligurië aan, is namelijk prachtig. Nog maar weinig toeristen hebben in de ongerepte Côte d’Azur de dorpjes Sainte-Agnès, Gorbio en Roquebrune Cap Martin ontdekt.

Als je uit Nice weg rijdt en richting Menton gaat, is het rustig op de Grande Corniche. De drukte van de stad maakt plaats voor prachtige uitzichten over de Côte d’Azur. Het is oprecht één van de mooiste routes van Frankrijk omdat het uitzicht biedt op de azuurblauwe zee.

Roquebrune Cap Martin

Binnen een kwartier rijden ligt het middeleeuwse kasteeldorp Roquebrune Cap Martin, waar het een oase van rust is en je uit kijkt over de zee tot aan Monaco. Het dorp heeft mooie middeleeuwse straatjes met ronde overkoepelingen. Het hoogtepunt is Château Roquebrune uit de 10e eeuw dat uit vier verdiepingen bestaat. In de zomer worden er op de buitenplaats concerten georganiseerd.

Roquebrune Cap Martin bestaat uit het middeleeuwse Roquebrune en het aan de kust gelegen Cap Martin. Je bent van het ene naar het andere in een half uur wandelend over een oude stenen trap. Cap Martin was vroeger een geliefd vakantieoord van bijvoorbeeld keizerin Sissi maar ook Winston Churchill.
Onderaan de trappen bevind je je ineens in een overvloedig deel van het dorp, met een brede boulevard met restaurants en hotel waar veel te beleven is.

ongerepte cote d'azur

Gorbio

Vanaf Roquebrune Cap Martin is het een kwartiertje rijden naar Gorbio. Ook in dit middeleeuwse dorp is het heerlijk rustig en loopt er maar een enkele toerist rond. Vooral het dorpsplein dat omringd wordt door olijfbomen en de Chapelle des Pénitents Blancs zijn eyecatchers. Nadat je door de smalle straatjes van het centrum hebt gelopen, word je weer getrakteerd met een prachtig uitzicht op de Middellandse zee.

gorbio cote d'azur

Sainte-Agnès

Sainte-Agnès ligt maar twee kilometer van Gorbio vandaan. Dit dorp staat vooral bekend om zijn glaskunst en leerbewerking. Het uitzicht in Sainte-Agnès is echt geweldig, je kijkt namelijk uit over de vallei tot aan zee. Een wandeling hier maken is zeker aan te raden!

sainte-agnès cote d'azur

Menton

Het laatste stukje naar Menton maakt de route door de ongerepte Côte d’Azur helemaal af. Al snel zie je in de verte Menton liggen, dankzij de haven en de terracottakleurige kerktorens. Menton zelf heeft een mediterrane sfeer door de tropische tuinen waar de stad bekend om staat. Het bijna subtropische klimaat zorgt ervoor dat sinasappelbomen, citroenbomen, mimosa’s en palmen weelderig kunnen groeien. De grootste blikvanger is de Vieille Ville waar op het plein de roze en gele Elise St. Michel en de Chapelle des Pénitents Blancs staan. Menton wordt ook wel de parel van Frankrijk genoemd, en dat is heel begrijpelijk.

menton ongerepte cote d'azur franse riviera natuur wandelen mooi zuid frankrijk
menton ongerepte cote d’azur franse riviera natuur wandelen mooi zuid frankrijk

Geef een antwoord