Search
Close this search box.

Tips voor je vakantie in de Dordogne

Koninklijke kastelen afgewisseld met middeleeuwse dorpen en prachtige landschappen, dat is de streek Périgord gelegen in de Franse regio Nouvelle Aquitaine. Een regio die met name bekend staat vanwege de Dordogne; de rivier die al dit moois met elkaar verbindt. Hier ontdek je pareltjes als het stadje Domme, een versterkte nederzetting hoog gelegen boven de meanderende rivier. En leuke dorpjes zoals Roque-Gageac, vastgeplakt aan een klif, of de middeleeuwse forten Beynac en Castelnaud. Zin om dit deel van de Périgord te ontdekken? Lees dan hier alle tips over het prachtige gebied in de Dordogne!

Met de kano over de Dordogne

Er zijn verschillende manieren om op pad te gaan. De leukste? Met de kano natuurlijk! Stap aan boord en laat je al peddelend afzakken op de rivier. Vanaf het water kijk je op tegen hoge kalkrotsen, waarin soms nog grotwoningen zijn te vinden die dateren van miljoenen jaren geleden…

tips dordogne

Dordogne op Werelderfgoedlijst

Maar eerst iets mee over die beroemde Dordogne; een rivier die ontspringt in het gebergte van de Massive Central en die tweehonderd kilometer verderop, via diverse vertakkingen, uitkomt in de Atlantische Oceaan. Vanaf het vroege voorjaar tot aan de zomer zie je op het water kleine witte waterranonkels uitbundig bloeien, een teken dat de kwaliteit van het rivierwater in orde is. Meteen de reden waarom het de enige rivier is in Europa waar je overal kunt zwemmen! Niet voor niets dat Unesco de Dordogne op de Werelderfgoedlijst heeft gezet.

De grot van Lascaux

Zonder de rivier was deze streek nooit zo ontwikkeld geweest; er woonden al mensen in de prehistorie, en daar vind je overal en nergens nog resten van. Een bekend voorbeeld is de grot van Lascaux met prachtige rotstekeningen, waarvan alleen de replicagrot te bezoeken is. Ook de Romeinen vonden het prettig wonen aan de Dordogne, maar de tijdsperiode die toch wel het meest in het oog springt zijn de Middeleeuwen. Op diverse strategische punten in het landschap ontdek je prachtige kastelen en verstrekte stadjes, zogenaamde ‘bastides’.

De bastide van Domme

Zo vind je er de ‘bastide’ van Domme, ook wel de Acropolis van de Périgord genoemd; één van de mooiste en sfeervolste dorpen van de streek. In de 13e eeuw stichtte de Franse koning deze militaire basis met als doel de regio Aquitaine terug te veroveren op de Engelsen. Eigenlijk moet je Domme vanuit de lucht bekijken. Dan zie je hoe mooi de bastide in een trapezevorm is opgebouwd.

Tussen stalactieten en stalagmieten

Het oudste deel en centrum van dorp is La Halle, gebouwd uit gele kalkstenen en houten binten. Een plek die meteen dient als ingang naar één van de grootste natuurlijke grotten van de Périgord Noir. Een grot van zo’n vierhonderdvijftig meter lang, gelegen onder de bastide. Tussen de stalactieten en stalagmieten waan je je even in een andere wereld. Blijf je liever hoog boven de grond, beklim dan de vestigingswerken waar je geniet van een prachtig uitzicht over de Dordogne.

Maak een tocht met een ‘gabare’

Vroeger was de Dordogne de belangrijkste weg om verder landinwaarts te komen, de wegen langs de rivier waren gevaarlijk en in slechte staat. Vandaar dat op strategische plaatsen herbergen waren te vinden, plekken waar werd gehandeld in wijn, hout en kolen. Roque-Gageac dankt zijn oorsprong aan deze economische activiteit en is een zogenaamde ‘port gabarier’, een haven genoemd naar de houten platbodems (gabare) die de rivier afzakten. Neem vooral plaats aan boord van zo’n ‘gabare’ en vaar een stuk over de rivier: een geweldige ervaring!

tips dordogne

Spectaculaire ligging van dorp Roque-Gagaec

De ligging van Roque-Gageac is spectaculair: het dorp lijkt vastgeplakt tussen de rivier en een klif dat er hoog bovenuit torent. Enorme rotsen hellen gevaarlijk over de woningen heen. Tussen de huizen, gebouwd op terrassen, vind je zomaar een mediterrane tuin vol palmen en uitheemse gewassen. Hier heerst een microklimaat, waardoor tropische planten prima gedijen. Omdat de rots warmte vasthoudt, wordt het ’s nachts nooit te koud en is er nauwelijks vorst. En tijdens warme dagen zorgen de rotsen voor frisheid. Een prima plek om te wonen. Dat vonden ze blijkbaar in de middeleeuwen ook al…

Rivaliteit tussen de kastelen Beynac en Castelnaud

De Dordogne blijft verrassen, na elke rivierbocht stuit je op een adembenemend uitzicht. Zo vind je niet ver van Roque-Gageac het fort van Beynac, een onneembaar kasteel met muren van bijna duizend jaar oud en zo dik als de lengte van een arm. Ooit werd het gebouwd in opdracht van een belangrijke Franse familie; de Beynac’s. Het hoogste punt ligt op honderdvijftig meter boven de rivier. En je raadt het al: vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht! Aan de overkant ontwaar je het kasteel van Castelnaud, de eeuwige rivaal, dat ooit toebehoorde aan de Engelsen. Tegenwoordig is er nog steeds rivaliteit tussen beide kastelen: wie trekt de meeste toeristen!

tips dordogne

Zin om na deze tips naar de Dordogne te gaan?

Heb je na alle tips zin gekregen om deze streek in de Dordogne te bezoeken en zoek je nog een overnachtingsplek? Kijk dan eens of je een leuke camping kunt vinden op deze website, je vindt er verschillende overnachtingsmogelijkheden midden in dit prachtige gebied. Of liever een huis(je) huren voor je vakantie? Dan vind je hier de leukste gîtes in het gebied.

PS: dit verhaal gaat over de Périgord Noir, zo genoemd vanwege de vele eikenbossen. Mocht je interesse hebben in de Périgord Vert lees dan het verhaal over Jet Vedelaar. Zij schreef een interessante reisgids over deze streek.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen