Corona in Frankrijk: de laatste update en FAQ

De Franse overheid heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Frankrijk tegen te gaan. Hier vind je de meest actuele informatie en geven wij  antwoord op vragen die ons veel gesteld worden over de maatregelen in Frankrijk.

coronavirus in frankrijk

Wat is de status in Frankrijk?

Vanaf afgelopen mei is Frankrijk aan het versoepelen na een heftige lockdown in de winter en voorjaar. Macron maakte een stappenplan bekend om het land langzaam uit de confinement te laten komen. De situatie in Frankrijk is onder controle, maar de regering vreest voor een nieuwe reeks besmettingen met de zogenaamde Delta variant.

Inmiddels zijn alle winkels, restaurants en cafés weer open. Ook de sportscholen, musea, bioscopen en theaters zijn weer geopend. Om naar een restaurant of café te kunnen, is er de verplichting om je bij binnenkomst met behulp van een app aan te melden. Zo kan men gewaarschuwd worden, als later blijkt dat er in de horecagelegenheid rond die tijd een persoon met coronabesmetting aanwezig was.

Mondkapjes zijn en blijven voorlopig nog verplicht in alle openbare ruimten, dus ook in winkels, supermarkten, etc. Daarnaast zijn ze ook vereist in sommige drukke straten en sowieso op drukke plekken zoals bijvoorbeeld een markt, of in de rij buiten voor de bakker.

Pass sanitaire

Net zoals Nederland, maakt ook Frankrijk gebruik van een coronapaspoort, le Pass sanitaire. Hiermee kun je laten zien dat je getest of gevaccineerd bent of antistoffen hebt, zodat je naar plekken kunt waar meer dan 50 mensen bijeen komen.

Vanaf 1 augustus kom je zonder volledige vaccinatie (minstens 7 dagen geleden of Janssen 4 weken geleden), negatieve PCR-test of bewijs dat je onlangs covid hebt gehad geen café, restaurant, winkelcentrum, pretpark of museum meer in. Dit geldt voor iedereen boven de 18 jaar oud, en ja: dus ook voor buitenlanders. Vanaf 30 augustus vallen ook 12 tot 17 jarigen hieronder.

Daarnaast is de pass sanitaire ook verplicht als je met de trein of vliegtuig gaat, of als je een lange afstand met de bus gaat afleggen. Overigens is het ook vereist in ziekenhuizen en verpleeghuizen. 

Macron heeft ook aangekondigd dat het zorgpersoneel in Frankrijk verplicht is om zich te laten vaccineren. Tot nu toe was het voor Fransen gratis om zich te laten testen, maar dat verandert komende herfst ook.

corona in frankrijk

Naar Frankrijk reizen kan weer!

Mocht je willen afreizen naar Frankrijk: toeristen van buiten Frankrijk zijn weer welkom. Wel moet je een negatieve PCR-test van maximaal 24 uur oud kunnen tonen. De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat PCR testen voor mensen die op vakantie willen in juli en augustus volledig gratis zullen zijn.

Inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Frankrijk een geel reisadvies afgegeven. Dit betekent dat je na een verblijf in Frankrijk voor terugkeer naar Nederland geen negatieve test te laten zien en je ook niet in (thuis)quarantaine hoeft te gaan.

Waar vind ik alle informatie over corona in Frankrijk?

Voor de meest actuele informatie over het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk ga je naar Nederland Wereldwijd. Wil je uitgebreide Franse informatie over de huidige situatie, kun je het beste kijken op de website van de Franse overheid en die van de Service Public.
Op dit dashboard vind je alle gegevens over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, vaccinaties, etc. Dit kun je ook inzien per departement, stad of gemeente.

Waar moet ik me laten testen in Frankrijk als ik corona gerelateerde klachten heb?

Op de website van Santé.fr kun je alle dichtstbijzijnde testlocaties vinden. Om een afspraak te maken moet je bellen of online inplannen via Doctolib. Je kunt ook een zelftest kopen bij de apotheek. Let wel op: deze zijn uiteraard niet zo betrouwbaar als de officiële PCR test. 
De kosten voor een PCR test komen neer op zo’n 44 euro. Voor Fransen is het nu nog volledig gratis, maar als buitenlander niet. Houd er dus rekening mee dat je zonder Franse ziektekostenverzekering de test zelf moet betalen. 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Vakantiehuizen in Frankrijk