Zoek
Sluit dit zoekvak.
train des pignes provence

Spoorwegavontuur voor het hele gezin: Train des Pignes in de Provence

Ga je deze zomer op vakantie naar de Côte d’Azur en ben je nog op zoek naar een unieke Franse reiservaring? Wel eens gehoord van de Train des Pignes? Deze lokale trein neemt je mee van Nice tot Digne-les-Bains; een adembenemende tocht door het prachtige landschap van de Provence. Ideaal als je op pad bent met kinderen, of iets bijzonders wilt ontdekken. 

Optimaal uitzicht

Tijdens de rit met de Train des Pignes reis je door het ruige Provençaalse landschap, langs lavendelvelden, tussen dennenbomen en op de rand van rivierkloven. Je treint door een prachtig gebied, waar je met de auto niet zomaar komt. En aangezien de wagons zijn uitgerust met grote ramen, zit jij op de eerste rang met optimaal uitzicht.

De trein rijdt vier keer per dag op en neer tussen Nice en Digne-les-Bains, en dankzij de vele stations kun je onderweg ook uitstappen en de omgeving verkennen. 

Steile spoorlijn

De Train des Pignes werd in 1861 uitgedacht door ingenieur Alfonse Beau de Rochas uit Digne. Zijn doel? De Middellandse Zee (Nice) verbinden met de Alpen (Grenoble). Alleen was de aanleg van de spoorlijn een hele uitdaging. Vanwege het steile terrein koos de ingenieur voor een spoorbreedte van één meter, in plaats van de gebruikelijke 1 meter 40. Dankzij deze vindingrijkheid werd de lijn uiteindelijk in 1911 voltooid. Op het traject van 150 km zijn uiteindelijk 25 tunnels, 16 viaducten en 15 metalen bruggen gebouwd.

Slow travel

Zit je eenmaal in de trein, slow down en neem vooral de tijd. Daar hoef je niets voor te doen: de trein doet over het hele traject namelijk 3,5 uur. Slow travel dus, en dat geeft je alle gelegenheid het landschap te bewonderen. Een van de hoogtepunten langs de route is het vestingstadje Entrevaux, aan de rivier de Var. Hier vind je een imposant fort bovenop een rotspunt. En natuurlijk diverse restaurantjes waar je heerlijk kunt lunchen. Andere stations langs de route zijn bekend als vertrekpunt voor mooie wandelingen door de bergen, zoals Fugeret en Annot.

Stap terug in de tijd

Van mei tot oktober kun je ook een ritje maken met de stoomtrein van Pignes. Deze historische trein, met wagons uit de jaren 1920, rijdt op bepaalde dagen van de week en in het weekend tussen Puget-Thénier en Annot. Wel vooraf reserveren.

PS: de naam ‘Train des Pignes’ betekent de trein van de dennenappels. Volgens de legende reed de trein zo langzaam, dat reizigers alle tijd hadden om onderweg uit te stappen en dennenappels te rapen…

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen