Zoeken
Sluit dit zoekvak.
hoe vind je een huisarts in frankrijk

Hoe vind je een huisarts in Frankrijk?

Dokter Gezocht: uitdagingen van het Franse zorgstelsel

Woon je in Frankrijk of overweeg je om naar Frankrijk te emigreren? Weet dan dat het vinden van een huisarts in bepaalde delen van het land een uitdaging kan zijn. Vooral in geïsoleerde gebieden op het platteland is er een tekort aan artsen. En sowieso werkt het Franse zorgsysteem net even anders dan in Nederland. 

Hoe vind je een huisarts in Frankrijk?

Wat betreft het zorgstelsel: in Frankrijk heb je de vrijheid zelf een ‘médicin traitant’ (huisarts) te kiezen. Ook is er de artsenpraktijk, bekend als ‘Cabinet Médical’, dit is een samenwerkingsverband tussen meerdere artsen. Zoek online of vraag de plaatselijke apotheek naar het dichtstbijzijnde Cabinet Médical. Of informeer simpelweg bij je buren naar welke huisarts zij gaan. Let op: sommige artsen nemen geen nieuwe patiënten aan! 

Vergoedingen

De Franse huisarts houdt je medische voorgeschiedenis bij en verwijst je door naar specialisten of andere artsen. Ga je buiten dit systeem zelf op zoek naar een specialist, dan wordt slechts 30% van de kosten vergoed, in plaats van 70%. Voor de tandarts en de oogarts werkt het anders en maak je zelf een afspraak. Bij de tandarts worden de meeste gangbare behandelingen vergoed. Bij de oogarts betaal je vaak iets meer zelf, maar krijg je wel een recept voor een bril, die je vervolgens kunt aanschaffen. Afhankelijk van je aanvullende verzekering ‘mutuelle’ worden brillen en nieuwe tanden al dan niet vergoed.

Boter bij de vis

Een groot verschil met Nederland: in Frankrijk moet je meteen betalen voor een consult. Contant, per cheque, creditcard en steeds vaker met je Carte Vitale, waarmee de kosten meteen worden verrekend. Het grootste deel vergoed de staat en soms gaat een deel via je ‘mutuelle’. Je ontvangt de Carte Vitale, zodra je bent ingeschreven bij de CPAM, de Franse zorgverzekeraar. Neem je Carte Vitale altijd mee naar de huisarts en apotheek, want hierop staan je zorggegevens.

Dunbevolkte gebieden

In sommige gebieden is het vinden van een huisarts een behoorlijke uitdaging. 

Volgens een rapport uit 2022 woont ruim 30 procent van de Fransen momenteel in een regio waar het moeilijk of zelfs onmogelijk is om zorg van een arts te krijgen, schrijft NRC in een artikel.

Vergrijzing en babyboomers

Hoe komt dit tekort aan artsen? Een belangrijke oorzaak: er zijn simpelweg minder Fransen met een geneeskundediploma. Tussen de jaren ‘70 en 2000 is het aantal studenten dat medicijnen mocht studeren fors ingeperkt. Nu de generatie babyboomers met pensioen gaat, wreekt zich dat. Tegelijkertijd neemt de zorgvraag toe door de vergrijzing.

Lange wachttijden

Maar er speelt nog iets anders: Franse medische studenten kiezen vaker voor een specialisatie dan voor het metier van huisarts. En als ze toch huisarts worden, geven ze de voorkeur aan stedelijke gebieden waar de werkdruk lager is. Artsen zijn namelijk volledig vrij in waar ze zich vestigen. Het gevolg? Langere wachttijden voor medische afspraken, met het risico dat patiënten niet op tijd worden geholpen. 

Zoek online

Veel Fransen gebruiken het online medisch platform Doctolib bij het zoeken naar een huisarts of specialist. Op deze manier kun je je oriënteren op gebieden waar de artsentekorten minder nijpend zijn. Ook vermijd je via Doctolib lange wachttijden voor een bezoek aan een specialist. Je bent namelijk vrij een specialist te kiezen, als je maar een verwijsbrief van je huisarts hebt. Lang verhaal kort: met een beetje goede voorbereiding en je Carte Vitale op zak, krijg je in Frankrijk de zorg die nodig is. Artsen nemen meer tijd voor hun patiënt en doen uitgebreider onderzoek dan je in Nederland gewend bent!

PS: sta je op het punt van emigreren en zie je dat er weinig artsen in jouw buurt zijn, informeer dan bij je gemeente. Misschien zijn er initiatieven om artsen aan te trekken. 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen