Zoek
Sluit dit zoekvak.
slow travel frankrijk

Slow travel door het zuiden van Frankrijk? Ontdek Occitanië!

Wel eens gehoord van slow travel? Een langzame manier van reizen, waarbij je niet alle hotspots afgaat, maar juist vertraagt. Je neemt de tijd en weerstaat de drang om alles gezien te hebben. De Franse regio Occitanië is geknipt voor slow travelling. De streek, in het zuidoosten van Frankrijk, biedt afwisselende landschappen en pittoreske plaatsjes. Bovendien zijn verschillende gebieden aangemerkt als nationaal of regionaal park. Stuk voor stuk even bijzonder en geschikt om te voet te ontdekken. Perfect als je het rustig aan wilt doen deze vakantie.

De drie mooiste natuurparken in Occitanie

Parc National des Cévennes

In het noorden van Occitanië, in het hart van Frankrijk, ligt het Parc National des Cévennes. Een uitgestrekt, ongerept natuurgebied vol rotsachtige kalkplateaus. De streek staat bekend om de traditionele transhumance: schapenkuddes die ’s zomers de bergen ingaan op zoek naar malse weidevelden en in de herfst terugkeren naar het dal. Over deze onbewoonbare hoogvlaktes lopen tal van wandelpaden en bochtige wegen, ideaal voor mooie wandelingen. Sommige paden zijn al vanaf de 9e eeuw in gebruik als verbindingsweg tussen Île de France en de Languedoc. Zoals ‘La Voie de Régordane’ en de beroemde GR70 ‘Le chemin de Stevenson’. Schrijver Robert Louis Stevenson volgde deze route in 1878 met zijn ezel Modestine en schreef er een boek over. Ideaal toch? Als je geen zin hebt om te wandelen, duik je gewoon weg in je boek…

slow travel zuid frankrijk

Parc Naturel Régional des Causses du Quercy

Het Parc Naturel Régional des Causses du Quercy is een UNESCO Global Geopark; geclassificeerd vanwege z’n kenmerkende geologie. Zo herbergt het kalksteenlandschap bijzondere prehistorische grotten, ondergrondse meren en zogenaamde gouffres, een soort putten en gaten in het landschap. De mooiste is Gouffre de Padrilac met een diameter van 35 meter. Je kijkt hier 75 meter de diepte in! Neem ook de tijd om schilderachtige stadjes te ontdekken, zoals het bedevaartsoord Rocamadour. En vergeet Saint-Cirq-Lapopie niet, één van de meest geliefde middeleeuwse dorpen van de Fransen zelf. Verder stroomt de mooie rivier de Lot door dit regionale park. Voor als je toe bent aan een verfrissende zwempartij. 

slow travel zuid frankrijk

Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises 

In het zuiden van Occitanië, op de grens van Spanje en de Pyreneeën, vind je Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises. Een ongerept gebied waar beboste heuvels en hoge bergtoppen elkaar afwisselen. Geschikt voor trektochten over bergpaadjes, die leiden naar panorama uitzichten. Hier spot je zeldzame vogels, zoals de vale gier en de lammergier. Ook kun je kuddes wilde paarden tegenkomen en in de meest afgelegen gebieden zelfs bruine beren. Liefhebbers van cultureel erfgoed kunnen terecht in de grot van Niaux om prehistorische vondsten te bewonderen. Of bezoek het middeleeuwse kasteel van Foix, leuk voor kinderen. Proef vooral de heerlijke bergkazen, zoals de rauwe koemelk kaas Bethmale. Heerlijk bij een koele Chardonnay of een fruitige rode wijn. En tja, je bent een slow traveller: dus alles mag, niets moet.

Zoek je nog een plek om te overnachten? In Occitanië zijn tal van leuke gîtes, chambres d’hotes en mooie campings te vinden.

 

Zuid-Frankrijk
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen