Recept Tarte aux pralines
Wie ooit in Lyon is geweest, kent ongetwijfeld de roze pralines en de tarte aux pralines! Door de roze gekleurde suikerlaag smaken de amandelen heerlijk zoet. Heerlijk voor bij de koffie of als dessert. Hieronder vind je het recept van de tarte aux pralines.
Één nadeel: je kunt de taart alleen maken als je de roze pralines in huis hebt… Op naar Lyon dus!
Voor 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
- 15 gram boter
- 15 gram kristalsuiker
- 200 gram roze pralines
- 1 rol pâte sablée (korstdeeg, ook zelf te maken)
- 25 cl creme fraîche
- 30 gram poedersuiker
Voor de pâte sablée:
- 250 gram bloem
- 125 gram boter
- 50 gram poedersuiker
- 30 gram water
- 1 eierdooier
Recept Tarte aux pralines
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet in de tussentijd de taartvorm in met boter en strooi wat suiker op de bodem en randen
- Bedek de taartbodem met het hartige deeg en prik er wat gaatjes in met een vork
- Bedek het met bakpapier en daarop bakbonen. Bak de taartbodem in 15 minuten in de oven
- Hak de roze pralines fijn en doe ze samen met de poedersuiker en de creme fraiche in een pannetje
- Verwarm dit tot een temperatuur van ongeveer 115 °C (dit duurt ongeveer een kwartiertje)
- Giet het mengsel op de taartbodem en laat het geheel afkoelen voordat je de tarte aux pralines aansnijdt en serveert
De pâte sablée
- Kneed met je handen een deeg van de bloem en de in blokjes gesneden boter
- Als de boter door de bloem is opgenomen, voeg dan de poedersuiker eraan toe
- Doe de eierdooier en het water erbij en maak een soepel deeg. Pak dit in plastic folie in en koel het deeg een half uur in de koelkast voordat je ermee gaat werken