Recept Galette des Rois

Het is bijna 6 januari: dat betekent Driekoningen! (in het Frans: fête des Rois of Épiphanie) In veel katholieke landen wordt er op die dag gevierd dat de drie wijzen vanuit het Oosten naar Bethlehem kwamen volgens het Bijbelse verhaal. Zo ook in Frankrijk.

In Frankrijk is het een echte traditie om met Driekoningen een zogenaamde Galette des Rois (driekoningentaart) te halen of zelf te bakken. Er wordt een boon in verstopt (of een porseleinen beeldje). De persoon die de boon in zijn of haar stuk taart terugvindt, is de koning of koningin van de dag en mag een kroon dragen. Deze (papieren) kroon wordt vaak bij de taart geleverd.

Een driekoningentaart wordt gemaakt met zogenaamde frangipane: een heerlijke amandelvulling die wel vaker in gebak wordt gebruikt. Hieronder vind je het recept voor de Galette des rois.

Voor 6 personen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 140 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 75 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 eigeel
  • 1 boon of porseleinen beeldje

Recept Galette des Rois

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC
  • Rol een vel bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en prik hier met een vork gaatjes in
  • Meng in een kom de amandelpoeder, de boter, de suiker en de 2 eieren
  • Verdeel over het midden van het uitgerolde bladerdeeg het deeg en verstop de boon of het beeldje erin. Laat aan de randen van het bladerdeeg nog ruimte over
  • Bedek dit alles met de tweede rol bladerdeeg en druk de randen goed aan
  • Maak met een mesje een patroontje van een ster of een kroon in het deeg
  • Bak de driekoningentaart voor 25 à 30 minuten af in de oven
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email