Search
Close this search box.
carnaval nice

Party time: Carnaval in Nice

Zin in een feestje? Kom dan in de koude wintermaanden naar de Côte d’Azur. Waarschijnlijk niet één van de eerste dingen waar je aan denkt. In februari kiezen veel Frankrijkliefhebbers voor après ski in de Franse Alpen. Terwijl de temperaturen aan de mediterrane kust al heel mild en aangenaam zijn, zo rond de twintig graden. Een feestelijke reden om naar het zuiden af te reizen, is het Carnaval van Nice; één van de beroemdste en oudste carnavals ter wereld. Maar liefst twee weken lang staat de stad op zijn kop, dit jaar van 10 t/m 26 februari.

Het feest kan beginnen, de koning is binnen

Het carnaval van Nice is een geduchte concurrent van Rio, Venetië en New Orleans en verwacht meer dan een miljoen bezoekers. Het feest barst de 10e februari los als koning Carnaval binnen is. In Nederland noemen we hem Prins Carnaval, maar in Nice is het ‘le roi’: een reusachtige, koninklijke figuur van stro die op Place Masséna, het bekendste plein van Nice, dag en nacht toezicht houdt op de optochten.

Kleurrijke, swingende parades

Wat je kunt verwachten? Kleurrijke optochten, extravagante kostuums en swingende feesten! De oorsprong van het ‘Carnaval de Nice’ gaat terug tot de Middeleeuwen. Al in 1294 werd het vrolijke feest genoemd, dat het einde van de winter en het begin van de lente markeert. 

Corso Carnavalesque

Zo is er elk jaar een beroemde parade: ‘Le Corso Carnavalesque’. Kleurrijke praalwagens met artiesten en acrobaten in fantastische kostuums banen zich een weg door de straten van Nice, over de Place Masséna en rond de Promenade du Paillon. Zo’n twintig praalwagens met mythische en symbolische personages trekken aan het oog voorbij. Samen met internationale muziekgroepen, straatartiesten en veel confetti. 

carnaval nice

Corso Carnavalesque Illuminé

Een andere parade, de ‘Corso Carnavalesque Illuminé’, begint na zonsondergang. Met praalwagens uitgedost met duizenden fonkelende lichtjes als sterren van een geweldige show. De parade gaat door tot diep in de nacht, met heel veel muzikanten, entertainment en vuurwerk. Al dansend komt de zon langzaam weer op…

Les batailles de fleurs

De bekendste parade is ‘Les batailles de fleurs’; een optocht van met bloemen versierde praalwagens op de Promenade des Anglais. Anjers, rozen, gladiolen, gerbera’s, mimosa’s en dahlia’s; alle bloemen uit de regio worden gebruikt ter decoratie. Tijdens de parade worden zo’n 100.000 bloemen naar het publiek gegooid door kleurig opgemaakte danseressen gekleed in glanzende kostuums van veren, pailletten en stras. De kans is dus groot dat je als toeschouwer met een bosje mimosa thuiskomt! 

Gratis toegang? Kom verkleed

De toegang tot sommige parades, zoals ‘Les batailles de fleurs’ is niet gratis. Kaartjes voor een staanplaats op de promenade kosten ongeveer € 10. Wees wel op tijd, zodat je een plekje vooraan kunt bemachtigen. Een zitplaats op de tribune heb je voor € 25. Iedereen die zich in kostuum verkleedt, krijgt gratis toegang tot de staanplaatsen langs de routes. Let op: de uitdossing moet er van top tot teen goed uitzien: leuke hoeden of maskers zijn niet voldoende.

Vuurwerkshow

Aan alles komt een einde. Ook aan het carnaval van Nice en aan de heerschappij van de koning. Op de laatste avond wordt hij in een bootje de zee opgestuurd en verbrand. Ondertussen vieren de carnavalsgangers feest onder de hemel, verlicht door een spectaculaire vuurwerkshow. 

Wil je meer weten over de feestelijkheden? Check dan de officiële site: https://www.nicecarnaval.com/fr/

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen