Zoek
Sluit dit zoekvak.

In Nederland zijn we gewend aan oliebollen, vuurwerk, champagne en een oudejaarsconference op tv om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. Maar wat doen de Fransen eigenlijk op 31 december? Oudejaarsavond in Frankrijk staat bekend als le Réveillon de la Saint-Sylvestre of du jour de l’An in het Frans, en het wordt op een unieke en feestelijke manier gevierd.

Een uitgebreide en feestelijke maaltijd is een belangrijk onderdeel van de viering op oudejaarsavond in Frankrijk. Deze maaltijd wordt meestal thuis bereid, maar sommige mensen kiezen ervoor om in een restaurant te dineren. Net als met Kerst is de sfeer tijdens le Réveillon heel bijzonder, en de maaltijd kan uit meerdere gangen bestaan. Veel Franse mensen blijven tot middernacht aan tafel, genietend van heerlijke gerechten en elkaars gezelschap. Het is een tijd van samenzijn en genieten van culinaire hoogstandjes.

De verschillen

Een opvallend verschil tussen de Nederlandse en Franse vieringen is dat Fransen de hele avond binnen blijven en niet de straat op gaan om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen of vuurwerk af te steken. In veel plaatsen in Frankrijk wordt georganiseerd vuurwerk afgestoken om middernacht, maar dit is vaak minder uitbundig dan wat we in Nederland gewend zijn. In plaats van buiten te zijn, blijven de meeste Fransen liever warm en gezellig binnen met hun dierbaren.

Een ander verschil is dat oliebollen, een populaire lekkernij in Nederland tijdens Oud en Nieuw, in Frankrijk niet voorkomen in de traditionele feestelijke gerechten. In plaats daarvan genieten Fransen van andere lekkernijen en delen ze vaak een uitgebreid assortiment aan hapjes en desserts tijdens de Réveillon-maaltijd.

Wat Fransen echter wel gemeen hebben met Nederlanders, is de traditie van het sturen van kaarten met de feestdagen. Het enige verschil is dat de Fransen deze kaarten doorgaans pas na Kerst versturen. Het sturen van wenskaarten is een mooie manier om goede wensen voor het nieuwe jaar over te brengen aan vrienden en familie.

Als je jezelf op oudejaarsavond in Frankrijk bevindt, is het gebruikelijk om elkaar een “Bonne année!” (Gelukkig nieuwjaar) te wensen of “Meilleurs voeux pour la nouvelle année!” (De beste wensen voor het nieuwe jaar) uit te spreken. Dit zijn vriendelijke begroetingen die de Fransen graag met elkaar delen terwijl ze het oude jaar afsluiten en het nieuwe jaar verwelkomen.

Kortom, Oud en Nieuw in Frankrijk, le Réveillon de la Saint-Sylvestre, wordt gevierd met een uitgebreide maaltijd in huiselijke kring, gevolgd door het wensen van een gelukkig nieuwjaar met champagne om middernacht. Hoewel de viering enigszins verschilt van wat we in Nederland gewend zijn, draait het in beide landen om samenzijn en het delen van goede wensen voor een voorspoedig nieuw jaar. Dus, que votre Réveillon de la Saint-Sylvestre soit rempli de joie et de bonheur! (Moge uw Oudejaarsavond gevuld zijn met vreugde en geluk!)

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen