Oud en Nieuw in Frankrijk: ook wel le Réveillon (de la Saint-Sylvestre of du jour de l’An) in het Frans. In Nederland zijn wij gewend aan oliebollen, vuurwerk, champagne en een oudejaarsconference op tv, maar wat doen de Fransen eigenlijk op 31 december?
Oudejaarsavond vieren de Fransen vaak met vrienden. Net als met Kerst is er dan een uitgebreide en feestelijke maaltijd dat meestal thuis plaatsvindt en anders in een restaurant. Veel Franse mensen blijven tot middernacht aan tafel. Als het 12 uur is wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar. Met de champagne wordt niet tot middernacht gewenst, dat drink je gewoon al de hele avond door.
De verschillen
Anders dan in Nederland, blijven Fransen de hele avond juist binnen en gaan ze niet de straat op om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen of om vuurwerk af te steken. In veel plaatsen wordt namelijk georganiseerd vuurwerk afgestoken. En dat is lang niet zoveel als wij in Nederland gewend zijn. En oliebollen? Die kennen ze in Frankrijk niet.
Wat Fransen wel net als Nederlanders doen, is dat ze elkaar ook kaarten sturen met de feestdagen. Het enige verschil is dat ze deze kaarten juist pas na Kerst op de bus doen.
Ben je in Frankrijk met Oud en Nieuw? Wens Fransen dan een Bonne année! (Gelukkig nieuwjaar) of Meilleurs voeux pour la nouvelle année! (De beste wensen voor het nieuwe jaar)