De koopovereenkomst tekenen in Frankrijk: hoe gaat dit in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken als je het koopcontract tekent bij het kopen van een Frans (vakantie)huis? Hier alles op een rijtje.

Het tekenen van de eigendomsoverdracht en/of de koopovereenkomst in Frankrijk is nogal verschillend dan in Nederland. Want in Nederland sluit je een koopcontract dat in de meeste gevallen ontbindende voorwaarden heeft. Als je bijvoorbeeld geen financiering krijgt, gaat de koop niet door. Mochten er geen ontbindende voorwaarden worden ingeroepen, kan men naar de notaris. Deze passeert en registreert vervolgens de leveringsakte bij het kadaster. Op dat moment gaat de eigendom over naar de koper.
Maar in Frankrijk wisselt de aansprakelijkheid al als de koop plaatsvindt. Hier wordt aan voldaan als de vereisten van een rechtsgeldige overeenkomst er zijn (oftewel: de prijs en verkopende en kopende partijen zijn bekend). Let op: dit kan dus ook mondeling zijn!

De koop kan in feite niet worden ontbonden en er zijn altijd wel dingen die je nog wilt uitzoeken voordat je echt 100% zeker over wilt gaan tot de koop. Daarom is het niet altijd verkeerd om het moment van de koop uit te stellen. Dit kun je doen door de goede koopovereenkomst te benutten en opschortende voorwaarden in de overeenkomst laat opnemen.

Maar om tot een koopovereenkomst te komen, moet je eerst uitzoeken welk soort koopcontract er geldig is. Dit kunnen er namelijk verschillende zijn:
– Promesse de vente (verkoopbelofte)
– Promesse unilatérale de vente (verkoopbelofte, als het alleen de verkoper aangaat)
– Compromis de vente (wederkerige verkoopovereenkomst)
– Offre de prix (aanbod tot verkoop)
– Offre d’achat (aanbod tot koop)

Het beste is om met de verkoper af te spreken om alles door een notaris vast te laten leggen. Daarna is de beste stap om een compromis de vente op te stellen. Hierin kunnen beide partijen dan hun eisen opstellen.

Krijg je na het tekenen van de koopovereenkomst spijt? Wil je toch van de koop af zien? Dit is mogelijk, als binnen 10 dagen nadat de door de verkoper ondertekende koopovereenkomst aan je ter medeondertekening is voorgelegd.

Geef een antwoord