Oeufs cocottes

In Frankrijk is er eigenlijk bijna niets belangrijkers dan eten. Maar het ontbijt van de Fransen is vaak wat karig. Waar wij Nederlanders vrij uitgebreid ontbijten, bestaat le petit déjeuner bij de Fransen vaak uit een kop zwarte koffie of een café au lait waarin men stokbrood of een croissant sopt.

Maar als de Fransen wat meer willen uitpakken, maken ze vaak oeufs en cocottes. Dit betekent eigenlijk niets meer dan ‘ei in een potje’. Het gerechtje wordt ook vaak als lunchgerecht of voorgerecht gegeten in Frankrijk.
In plaats van een omelet uit de pan, bak je deze eitjes in potjes in de oven. En de tafel ziet er een stuk gezelliger uit met die ovenpotjes. Met oeufs cocottes kun je ook nog eens eindeloos variëren en naar eigen smaak aanpassen. Onderstaand recept is het klassieke recept en zo simpel mogelijk. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook kaas, verse kruiden, groente, ham of zalm bij doen.

Voor 4 personen
Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 ml crème fraîche
  • peper en zout
  • eventueel wat bieslook

Recept oeuf cocotte

  • Verdeel de crème fraîche over de ovenpotjes of -schaaltjes
  • Breek voorzichtig in elk schaaltje een ei. Zorg hierbij dat de dooier heel blijft
  • Voeg, als je dat wilt, garnering naar keuze toe (dit kan bijvoorbeeld ham, zalm, champignons, kaas en andere verse kruiden zoals peterselie of dille zijn. Ook nootmuskaat is er erg lekker bij)
  • Bestrooi de oeuf cocotte met peper en zout
  • Zet de schaaltjes in een ovenschaal of braadslee en giet voorzichtig heet water in de ovenschaal of braadslede zodat de schaaltjes in een bad heet water komen te staan (ongeveer de helft)
  • Zet de ovenschaal of braadslee in het midden van de oven gedurende 7 à 10 minuten, dat ligt er maar net aan hoe gaar je je ei wilt hebben. Het belangrijkste is dat het eiwit gestold is

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email