Nieuwe Franse films in de bioscoop

De Franse cinema is een groot succes in het buitenland, zo ook in Nederland. Benieuwd welke nieuwe Franse films er nu in de bioscoop draaien? 

Twee Franse films, nu in de Nederlandse bioscoop

Blue Monday komt eraan… graag helpen we je om deze sombere maand januari door te komen. Een Franse feelgoodmovie doet wonderen voor je humeur. Of wat te denken van zo’n absurdistische film, zoals alleen Franse filmmakers kunnen maken? Aarzel niet, trotseer de kou en zak lekker diep weg in de bioscoopstoel. Twee Franse films zijn nu te zien in de Nederlandse bioscoop en echt de moeite van het kijken waard: ‘Hors Normes’ en ‘Le Daim’ (Deerskin).

Van de makers van ‘Intouchables’

Volgens de Franse krant ‘Le Monde’ zijn de makers van ‘Hors Normes’ de “Dr feel goods van de Franse cinema”. Niet zo’n vreemde uitspraak. De regisseurs Eric Toledano en Olivier Nakache zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de bioscoophit ‘Intouchables’. Met maar liefst 44 miljoen bezoekers in Europa dé feelgoodfilm van de jaren ‘10. In oktober draaide hun nieuwste film ‘Hors Normes’ (buiten de kaders) in de Franse bioscopen. Eindelijk is Nederland aan de beurt!

Optimistisch en aanstekelijk

De camera volgt Bruno (Vincent Cassel), een orthodoxe jood die een opvanghuis voor zwaar autistische kinderen leidt. Zijn islamitische vriend Malek (Reda Kateb) leidt kansarme jongeren op tot begeleiders van die kinderen. Volgens een recensie van VPRO Cinema heeft het op waarheid gebaseerde verhaal misschien weinig om het lijf, maar is de optimistische toon bijzonder aanstekelijk, en er wordt goed gespeeld, zowel door de professionele als niet-professionele (autistische) acteurs.

Teder, grappig en ontroerend

In Frankrijk bezochten tot nu toe twee miljoen bezoekers ‘Hors Normes’. Volgens het tijdschrift ‘Paris Match’ een tedere, grappige en vaak zeer ontroerende film. De krant ‘Le Figaro’ prijst de regisseurs, omdat ze met hun film een grote bijdrage leveren aan de integratie van autisten in onze maatschappij. Ok, misschien is de film een minder grote kaskraker dan ‘Intouchables’, toch wil je ‘m niet missen. Kijk hier alvast de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=yv6OB6uYxwc

Première filmfestival Cannes

De absurdistische komedie ‘Le Daim’ (Hertenleer) ging in première tijdens het filmfestival van Cannes in 2019 en is nu te zien in de Nederlandse filmtheaters. Hierin speelt o.a de grote Franse filmster Jean Dujardin de hoofdrol van Georges (44) die zo is geobsedeerd door zijn net verworven 100% hertenleren (daim) jasje, dat hij zijn hele leven – en dat van vele anderen – overhoopgooit. 

Hertenleren jasje

De film deed veel stof opwaaien tijdens het festival vanwege het merkwaardige verhaal. Georges voert namelijk hele gesprekken met zijn jas. Door zijn vrouw op straat gezet, ontmoet hij in een goedkoop provinciaal hotel barvrouw Denise (Adèle Haenel), die in haar vrije tijd films monteert. Samen besluiten ze een film te maken over zijn te krappe hertenleren jasje. Als hij ook nog een broek en een cowboyhoed van hertenleer weet te bemachtigen, wordt hij steeds gekker en kent de film een bizar en bloederig einde. 

Succesvolle arthouse film

Met ruim 200.000 Franse bezoekers is ‘Le Daim’ een succesvolle arthouse film. In Nederland schreef De Filmkrant een positieve recensie en van de NRC kreeg de film vier sterren. Nu te zien in de Nederlandse bioscoop, kijk hier alvast de trailer:

https://youtu.be/LsbTTWsObe8

PS: van 15 t/m 21 januari organiseert het tijdschrift ‘Télérama’ het 23e Festival Cinéma Télérama in Frankrijk. Bijna 400 bioscopen doen mee en vertonen de beste films van 2019, geselecteerd door de redactie van Télérama. Iedereen met een pasje (te vinden in de Télérama) kan voor 3,50 euro naar de film. De Fransen maken en masse gebruik van deze aanbieding: in één week tijd trekken de bioscopen zo’n 300.000 bezoekers.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email