Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verlangen naar Franse lekkernijen

Vers stokbrood, croissantjes, geurende camembert en dieprode wijn. Franse lekkernijen, die je in elke Nederlandse supermarkt kunt kopen. Gelukkig heeft La Douce France nog genoeg lekkers achter de hand dat nog niet de weg naar onze winkels heeft gevonden. Delicatessen waar we nog naar kunnen verlangen. Waarvoor we in de auto stappen en naar het zonnige zuiden afreizen…

Felroze tarte à la praline

Wat te denken van een kruimelige zanddeegbodem met hierop pralines (fijngemalen geroosterde amandelen in een roodgekleurd suikerlaagje) en wat crème. Voilà, voor je staat een Tarte à la Praline. Een begrip in de patisserieën van Lyon en omstreken. De felroze suikerzoete taart valt meteen op tussen de bruine ‘mousse au chocolat’ en gele ‘crème brûlée’. Zeker één van de Franse lekkernijen die je een keer moet proberen!

Geïnspireerd door de kleur van rozen

Een meester banketbakker in het plaatsje Champagne au Mont d’Or, gelegen ten noordwesten van Lyon, bedacht deze taart in 1905. Geïnspireerd door de felroze rozen in zijn tuin besloot de patissier in plaats van bruine pralines, roze te maken. Zijn chique klanten uit Lyon vielen als een blok voor zijn bijzondere gebak.

Terug van even weggeweest

In de Tweede Wereldoorlog raakte de Tarte à la Praline even uit beeld. In die periode was het moeilijk de juiste ingrediënten te bemachtigen. Ook verstopte de bakker zijn kostbare koperen mengmachine, waarmee de roze pralines werden gemaakt. Pas in 1991, nadat de patisserie verschillende keren van eigenaar was gewisseld, ontdekten Gaëlle en Richard Sève, in de kelders van hun bakkerij de waardevolle machine. Met tips van nakomelingen van de eerste eigenaar is de Tarte à la Praline weer nieuw leven ingeblazen. 

Brioche

Een andere lekkernij waar de Fransen voor in de rij staan bij de bakker is de brioche (uitspraak: met vluchtige ‘r’ en zachte ‘ch’). Een luxebroodje dat al in 1404 wordt beschreven in culinaire geschriften. Midden zeventiende eeuw kwam het broodje naar Parijs en veroverde van daaruit heel Frankrijk. 

Lekker dippen

Aan een brioche is extra suiker, eieren en roomboter toegevoegd. Het lichtgele brood ruikt naar vanille en is lang houdbaar. De volmaakte brioche is een beetje vochtig in de mond, zoet en luchtig als een cake en heeft een volle, boterachtige smaak. Eet ‘m met jam, room of fruit. Maar eigenlijk is een geroosterde brioche met wat roomboter het lekkerst. Om je echt Frans onder de Fransen te voelen, doop je de brioche nog even in een grote kom, dampend hete koffie…

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen