De natuur in Frankrijk kent een groot oppervlakte en is heel afwisselend door alle bossen, rivieren, gebergte, laagvlakten, rotskusten en zandstranden. Door de groei van het toerisme en het toenemende gebruik van de natuur is bescherming van de natuur noodzakelijk. Om die reden zijn er natuurgebieden aangeduid als beschermd gebied en staan op de lijst van nationale parken in Frankrijk.

In Frankrijk zijn er 10 natuurgebieden uitgeroepen tot nationale parken, waarvan 3 in overzeese gebieden.

Lijst van de 10 nationale parken in Frankrijk:

Oorsprong

Het concept van nationale parken verschijnt in de 19e eeuw in de Verenigde Staten met de benoeming van The Hot Springs National Park in Arkansas. Het duurt tot begin van de 20e eeuw totdat de eerste Franse reservaten het licht zien, voornamelijk door initiatief van toeristische verenigingen zoals de Touring Club. Zo verschijnt in 1913 het eerste nationale park in Frankrijk, dat dan nog La Bérarde heet en nu bekend staat onder de naam les Écrins. Andere parken verschijnen onder het regime van het Franse koloniale rijk: Les Cèdres in Algerije en la Réserve de Djebel Ischkeul in Tunesië. Het duurt echter tot 1960 voordat er een wet van kracht wordt die voorziet in het oprichten van natuurparken.

Deze wet voorziet dat de nationale parken gericht zijn op duurzaamheid en natuurbehoud en daarbij prioriteit geven aan de bescherming van het milieu, de flora en fauna, de landschappen, de kwaliteit van de wateren, behoud en terugwinning van de biodiversiteit en het culturele erfgoed.

Gebaseerd op deze voorwaarden, zijn de eerste zeven reservaten uitgeroepen tot nationale parken. In 2006 wijzigt de wet, waarbij ook het sociale, juridische en administratieve aspect belangrijk wordt zodat ook drie andere parken aan de lijst kunnen worden toegevoegd. Dit jaar zal ook naar alle waarschijnlijkheid een elfde natuurpark worden opgericht, namelijk het parc national des forêts de Champagne-Bourgogne, in de loofbossen op de grens van de Champagne en de Bourgogne.

lijst van nationale parken frankrijk wandelen natuur

Waarom het label nationaal park?

Nationale parken spelen een rol bij het behoud van natuurlijk erfgoed in Frankrijk. Hun missie bestaat uit meerdere aspecten:

De term parc national staat ook een symbool voor het beleid van Frankrijk en vele andere landen voor het behoud van de mooie landschappen die onderdeel zijn van de culturele identiteit van het land. Nationale parken hebben zowel nationaal als internationaal een grote uitstraling en zijn onlosmakelijk verbonden met het culturele erfgoed van Frankrijk. Ook biedt het label parc national ook de mogelijkheid om een internationaal label te verkrijgen, zoals opgenomen worden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als bijvoorbeeld het parc de la Guadeloupe.

Kijk voor meer informatie op de officiële website van de Parcs Nationaux in Frankrijk.

nationaal park frankrijk parc national parcs nationaux reservaat natuurgebied

Geef een antwoord