Zoek
Sluit dit zoekvak.

Top 10 Franse klassieke patisserie

Je ziet ze overal in Frankrijk: de welbekende Franse patisserie waarbij je je vingers aflikt en niet weet welke van de lekkernijen je moet kiezen. Deze zoetigheden werden eeuwen geleden al gemaakt en in de loop van de tijd aangepast door bekende banketbakkers. Maar wat zijn de bekendste Franse gebakjes? Wij zetten de top 10 klassieke Franse patisserie uiteen. Deze moet je echt geproefd hebben als je in Frankrijk bent!

Macarons

Misschien wel de meest populaire en meest bekende patisserie in Nederland: de macarons. Macarons zijn gekleurde koekjes die uit twee helften bestaan en gemaakt zijn van amandelmeel, suiker en eiwit. De perfecte macaron heeft een bite maar is zacht van binnen. De vulling tussen de twee helften is een zachte ganache.

Mille-feuille

Mille-feuille betekent letterlijk ‘duizend laagjes’. Het kreeg deze naam vanwege het luchtige bladerdeeg. De mille-feuille lijkt enigszins op de tompoes maar bestaat uit 3 lagen bladerdeeg en 2 lagen crème banketbakkersroom. De bovenste laag bestrooi je met poedersuiker of bekleed je met glazuur.

Saint-Honoré

Een grote Saint-Honoré maak je op een bodem van bladerdeeg met slagroom, waarop soesjes gestapeld worden die gevuld zijn met banketbakkersroom. Daarna bestrijkt men de soesjes met gekaramelliseerde suiker. Kleine Saint-Honorés hebben als bodem een grote soes met daar bovenop een kleiner soesje. Het gebak dankt de naam als eerbetoon aan de beschermheilige van de bakkers, Saint-Honoré d’Amiens.

La Religieuse

De Religieuse lijkt een beetje op een moorkop (, door het soezendeeg, banketbakkersroom en de slagroom. Het werd uitgevonden door Frascati, een theesalonhouder uit Parijs.

Opéra

Een opera bestaat uit verschillende lagen cake en crème. De biscuitlagen drenk je even in koffiesiroop en stapel je op elkaar. Bovenop komt chocoladeglazuur of cacaopoeder.

Paris-Brest

De Paris-Brest is in 1910 bedacht ter herdenking van de wielerwedstrijd Parijs-Brest. De vorm van de taart stelt een fietswiel voor. Het bestaat uit een ronde krans van soezendeeg gevuld met crème mousseline, een halzenootpraliné-botercrème.

Tarte tatin

Tarte tatin is een appeltaart op zijn kop met een laagje gekaramelliseerde suiker en bladerdeeg. Door de bladerdeeg is hij niet zo zwaar als een gewone appeltaart en de smaak van de karamel maakt het helemaal af. Zie hier ons traditionele recept voor een tarte tatin.

recept tarte tatin omgekeerde appeltaart

Fraisier

De fraisier is een heerlijk licht aardbeientaartje, die luchtig wordt door de Italiaanse meringue die door de botercrèmevulling gaat.

Citroenmeringue taartje

Al jarenlang een favoriet onder patisserie liefhebbers, waarschijnlijk door het frisse en zoete tegelijk. De knapperige koekbodem, het friszure van de citroencrème en het luchtige van de Italiaanse meringue maken het geschikt om in de zomer te serveren maar ook de winter kun je ‘m niet weerstaan. De kunst is om een lekkere te vinden die niet te zuur is maar zeker ook niet te zoet.

Éclair

Éclairs zijn langwerpige gebakjes gemaakt van soezendeeg, gevuld met banketbakkersroom en bekleed met glazuur. De banketbakkersroom en het glazuur bestaan in verschillende smaken, maar chocolade, vanille en koffie worden het meest verkocht. De éclair is zo populair omdat het makkelijk te eten is en er zoveel variaties in mogelijk zijn.

Wil jij zelf aan de slag om een recept van een van deze top 10 van klassieke Franse patisserie te maken? Dan raden wij je de volgende boeken aan:

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen