Zoek
Sluit dit zoekvak.
mooiste wijnstreken frankrijk

De 5 mooiste wijnstreken in Frankrijk om wijn te proeven

Frankrijk staat bekend als het land van de wijn, en voor liefhebbers van œnotourisme, oftewel wijntoerisme, is er in dit prachtige land zoveel te ontdekken! Elke regio biedt unieke ervaringen met wijnproeverijen, wijngaardbezoeken, wijnfestivals en heerlijke regionale gerechten. In deze blog nemen we je mee op een reis door de vijf mooiste wijnstreken in Frankrijk waar je volop kunt genieten van wijn! (maar natuurlijk altijd met mate 😉)

1. Œnotourisme in de Loirestreek: 17 Routes om wijn en de regio te ontdekken

Sinds 2017 is de wijnroute van de Loire vervangen door 17 Œnotourisme-routes. Je hebt de vrijheid om te kiezen welke het beste bij je past, afhankelijk van je smaak en beschikbare tijd. Deze routes variëren van 50 tot 100 kilometer en beginnen allemaal in grote steden in de regio, zoals Angers, Nantes of Saumur. Tijdens elke route zullen de wijnmakers je meenemen op een betoverende reis vol magische en heerlijke ervaringen. Denk aan bezoeken aan wijngaarden, rondleidingen door wijnkelders, proeverijen, en zelfs workshops. Een aanrader is de œnologische cruise aangeboden door het domein des Champs Fleuris in Turquant, in het hart van Saumur Champigny. Hier kun je een selectie van wijnen proeven tijdens een ontspannende boottocht, een onvergetelijk moment van plezier!

2. Ontdek uitzonderlijke wijnen: de Elzas wijnroute

De Elzas wijnroute is een van de oudste wijnroutes van Frankrijk. Als je de 170 kilometer lange weg langs de wijngaarden volgt, zul je de rijkdom van het Elzas erfgoed ontdekken. Bovendien worden tussen april en oktober veel wijnbouwdorpen levendige festivals georganiseerd, zoals traditionele markten, wijnmarathons, parades en volksdansen. De wijnmakers openen graag hun deuren voor proeverijen. Als je van winterse sferen houdt, is de Elzas in deze tijd van het jaar als een kerstkaart. De wijnmakers verwelkomen je in prachtig versierde domeinen voor wijnproeverijen en andere heerlijkheden van de kersttijd.

3. De Savoie: wijnproeven in de bergen

De Savoie staat misschien bekend om zijn bergwandelingen, maar het heeft ook een uitstekende reputatie opgebouwd voor zijn lichte witte wijnen. Bovendien bezit de regio zeven druivensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn: altesse, gringet, jacquère, molette, mondeuse blanche, mondeuse noire en persan. Dit zal zeker de nieuwsgierigheid wekken van de wijnliefhebbers. De regio biedt drie œnotourisme-routes om de wijnen van de Savoie te ontdekken, waarvan er twee zijn bekroond met het label “Vignoble et Découverte”: de “Savoie Aix-les-Bains Riviéra des Alpes” langs het meer van Bourget en de heuvels van de Haut Rhône, en de regio “Cœur de Savoie” die zich uitstrekt over ongeveer dertig kilometer tussen Chambéry en Albertville. Ben je klaar voor een proeverij te midden van de bergen?

4. De Côtes d'Auvergne: Œnotourisme buiten de gebaande paden

Ja, zelfs aan de voet van vulkanen kun je wijnen ontdekken die de moeite waard zijn. In het gebied van de Côtes d’Auvergne kun je de met het label “Vignoble et Découverte” gemarkeerde route volgen, die je meeneemt op ontdekkingsreis langs de 5 crus van de regio: Boudes, Corent, Chanturgue, Châteaugay en Madargue. Als je liever kleine, minder bekende appellations wilt ontdekken en indruk wilt maken op je vrienden bij je volgende dineetje, verdwaal dan in de wijngaarden van “Palhas,” een woord dat terrassen betekent in het Occitaans. Sinds de jaren 2000 produceren deze Cantal wijngaarden ongewone en kwalitatief hoogwaardige wijnen. Op hun steile hellingen ontdek je wijnen die zelfs grote chef-koks hebben betoverd!

5. De wijnen van Gaillac: een van de oudste mooiste wijnstreken van Frankrijk

In de regio Gaillac, gelegen in de Tarn, worden enkele van de oudste wijnen van Frankrijk geproduceerd. Hier kun je zowel witte als rode wijnen proeven, evenals zoete wijnen. De regio staat ook bekend om haar mousserende wijnen, zoals de “Gaillac Perlé,” waarbij de specifieke vinificatiemethode zorgt voor fijne bubbels die de wijn een verfrissende smaak geven. Als je de Gaillac-wijnroute volgt, moet je absoluut deelnemen aan een “apéro-concert,” een uniek concept waarbij je muziek kunt beluisteren te midden van de wijngaarden, terwijl je geniet van lekker eten en goede wijn. Alle wijnmakers in de Gaillac regio organiseren deze evenementen gedurende de zomer, trouw aan de traditie van gezelligheid en levenskunst van deze prachtige regio in het zuidwesten van Frankrijk!

Of je nu een liefhebber bent van œnotourisme of gewoon op zoek bent naar een geweldige vakantiebestemming, Frankrijk heeft zoveel te bieden op het gebied van wijn en cultuur. Laat je betoveren door deze vijf bijzondere bestemmingen en geniet van Franse wijn in al zijn pracht en praal. 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen