Zoek
Sluit dit zoekvak.
le mont saint michel normandie overnachten vakantie frankrijk

Le Mont-Saint-Michel: het wonder van het westen

Met meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar is Le Mont-Saint-Michel een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Frankrijk. Het is een plaats die zowel geschiedenis als schoonheid ademt, en het wordt vaak beschouwd als het “Wonder van West-Frankrijk.” Dit betoverende eiland, dat steile trappen herbergt die tijdens schoolvakanties druk worden bewandeld, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw.

Getijdeneiland

Oorspronkelijk was Le Mont-Saint-Michel een getijdeneiland, wat betekent dat het alleen bij laag water bereikbaar was. Deze locatie onderscheidt zich door de meest dramatische getijdenverschillen in heel Europa, met een hoogteverschil tussen hoog- en laagwater van maximaal 15 meter. Deze unieke omgeving heeft het eiland eeuwenlang beschermd en geïsoleerd, wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een rijke spirituele en culturele geschiedenis.

Een van de meest opvallende aspecten van Le Mont-Saint-Michel is de abdij die zich boven op de heuvel bevindt. Deze abdij is een prachtige verzameling van kerken en kloostergangen, waarvan La Merveille het hoogtepunt is. La Merveille, een klooster met een adembenemende kloostergang en gebedsruimte, bevindt zich midden in de abdij. Het is een plek van spiritualiteit en schoonheid, die de bezoekers inspireert met zijn majestueuze architectuur en historische betekenis.

Het eiland heeft echter meer te bieden dan alleen zijn religieuze en historische schatten. Le Mont-Saint-Michel is altijd al een pelgrimsoord geweest, en dit wordt weerspiegeld in de vele souvenirwinkels die je tegenkomt terwijl je door de smalle straatjes van het eiland slentert. Deze winkels, gevuld met kruisbeelden en sint-jakobsschelpen, dienden ooit als aandenkens voor de pelgrims die de heilige berg van aartsengel Michaël beklommen. Ze zijn een tastbare herinnering aan de eeuwenlange spirituele betekenis van deze plek.

Inwoners

Ondanks zijn roem en rijke geschiedenis is het interessant om op te merken dat Le Mont-Saint-Michel tegenwoordig slechts 33 permanente inwoners telt. In de 17e eeuw waren dit er nog meer dan 300, maar de bevolking is in de loop der jaren sterk afgenomen. Enkele nonnen en monniken wonen nog steeds in de abdij, die eigendom is van de staat. Dit draagt bij aan de unieke sfeer van het eiland en herinnert ons aan de spirituele erfenis die hier diep geworteld is.

Verzanding

Helaas worden zowel Le Mont-Saint-Michel als zijn omliggende baai bedreigd door menselijk ingrijpen en natuurlijke processen. Sinds de 8e eeuw zijn er dijken aangelegd en delen van de baai ingepolderd, waardoor de natuurlijke stroming van zeewater en rivierwater werd verstoord. De toegangsdijk die in 1879 werd gebouwd, versnelde het verzandingsproces van de baai, waardoor zandbanken zich gestaag opbouwden.

Gelukkig werden er maatregelen genomen om dit kostbare ecosysteem te herstellen. In 2009 werd een nieuwe dam in gebruik genomen die zeewater en rivierwater verzamelt bij vloed. Deze dam heeft sluisdeuren die opengaan zodra de zee weer rustig is, zodat het slib gemakkelijk kan worden weggespoeld. De oude dijk werd in 2015 afgebroken als onderdeel van het herstelproces. Dit is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat Le Mont-Saint-Michel zijn unieke schoonheid en historische betekenis behoudt voor toekomstige generaties.

In conclusie, Le Mont-Saint-Michel is echt het “Wonder van West-Frankrijk.” Het eiland, met zijn rijke geschiedenis, adembenemende abdij en unieke getijdenverschillen, heeft zich door de eeuwen heen weten te handhaven als een iconische bestemming. Ondanks de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd, blijft Le Mont-Saint-Michel een plaats van zowel spirituele betekenis als natuurlijke schoonheid, en het verdient zijn status als een van de meest geliefde en bewonderde plekken in Frankrijk.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen