Zoek
Sluit dit zoekvak.
milieuvignet verplicht frankrijk

Is het milieuvignet verplicht in Frankrijk?

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan naar Frankrijk? Dan vraag je je misschien af of je een milieusticker nodig hebt. In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt over de milieuvignetten in Frankrijk. 

Waarom milieustickers?

Frankrijk heeft milieuzones ingevoerd om het aantal voertuigen in steden te beperken en de luchtvervuiling te verminderen. Deze zones worden aangeduid met “zones à faibles émissions” (ZFE) of “zones de protection de l’air” (ZPA). In ZFE-zones heb je altijd een milieuvignet nodig, terwijl in ZPA-zones de verplichting alleen geldt bij grote luchtvervuiling. 

Waar is de Crit'Air verplicht?

In steden zoals Parijs, Lyon, Grenoble, Reims, Straatsburg, Toulouse, Nice, Marseille, Aix-en-Provence, Montpellier, Saint-Etienne en Rouen is de sticker altijd verplicht, op alle weekdagen tussen 8.00 en 20.00 uur. In andere steden, waaronder Angers, Bordeaux en Rennes, is het alleen verplicht tijdens periodes van smog. Het is dan ook belangrijk te controleren of je bestemming een milieuzone heeft en welke regels er gelden. 

Boetes en kosten

Rijd je zonder geldig vignet in een milieuzone? Dan riskeer je een boete van minimaal € 68 voor auto’s en motoren, en minimaal € 135 voor bussen en vrachtwagens. Betaal de boete binnen 45 dagen om extra kosten te voorkomen. Voor de aanschafkosten hoef je het niet te laten: een Crit’Air milieuvignet zelf kost in Frankrijk €4,61 en is onbeperkt geldig. 

Welk vignet heb je nodig?

Er zijn zes verschillende categorieën milieuvignetten, elk met een specifieke kleur. De kleur hangt af van de hoeveelheid fijnstof die je auto uitstoot. Auto’s van voor januari 1997 en motoren van voor 2000 krijgen sowieso geen milieusticker en mogen de milieuzones niet in. 

Diesels opgelet

Rijders van dieselauto’s moeten extra opletten: in steeds meer steden zijn auto’s uit de laagste categorieën van het vignet (ofwel de meest vervuilende auto’s) helemaal niet meer welkom of slechts in het weekend en ‘s avonds.

Conclusie

Als je geen verrassingen wilt tijdens de vakantie, dan is het handig om de Franse sticker gewoon te kopen. Zorg ervoor dat je het juiste vignet aanschaft en voorkom zo onnodige boetes. Levertijd is ongeveer twee weken. Heb je ‘m binnen? Plak je vignet dan aan de binnenkant van je voorruit, rechts onderaan. Zo ga je goed voorbereid op autovakantie naar Frankrijk!

PS: Naast het milieuvignet ben je verplicht om nog een paar andere dingen bij je te hebben in de auto in Frankrijk. Ben je benieuwd wat? Lees dan hier verder.

Vignet-bestellen
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen