Heel veel Nederlanders vragen zich af voordat ze met de auto naar Frankrijk gaan: Is een milieuvignet nu wel of niet verplicht als je naar Frankrijk gaat? Hier vind je alle benodigde informatie over de milieusticker.

Waarom zijn er milieustickers?

Het idee van de milieuvignet is dat er vervuilende voertuigen uit bepaalde Franse steden en gebieden geweigerd kunnen worden. Op deze manier kunnen ze daar geen schadelijke stoffen uitstoten. Frankrijk probeert zo de luchtkwaliteit te bewaken en te verbeteren.

Moet ik een milieuvignet hebben?

Sinds juli 2016 ben je in sommige steden, arrondissementen of departementen verplicht om een milieuvignet te hebben. Zodoende mag je alleen in een milieuzone rijden als je auto een zogenaamd Crit’Air vignet heeft.

Waar is de Crit’Air verplicht?

Parijs was in de eerste plaats vanaf de invoering de enige stad waar het milieuvignet verplicht was. Intussen heb je er sowieso ook een nodig in Lyon, Grenoble, Lille en Toulouse. In de steden Angers, Annecy, Auch, Bordeaux, Chambery, Clermont-Ferrand, Dijon, Grenoble, La Roche-sur-Yon, Marseille, Montpellier, Niort, Orléans, Pau, Poitiers, Rennes en Valence is het alleen verplicht als er smog is. Daar kunnen tijdelijke milieuzones ingesteld worden.
Ook de périphérique in Parijs valt hier onder. Normaal gesproken hoef je er hier dus geen sticker te hebben, tenzij er sprake is van extreme luchtvervuiling.

Hoe hoog bedragen de boetes?

Voor het ontbreken van het vignet geldt een boete van € 68 voor auto’s en € 135 voor vrachtwagens.

Welke milieuvignetten zijn er en welke moet ik hebben?

De milieustickers zijn er in 6 verschillende kleuren. De kleur is afhankelijk van hoeveel fijnstof je auto uitstoot. Welke sticker je krijgt, is zowel afhankelijk van je type auto als hoeveel CO2 deze uitstoot. Zoals gezegd zijn er 6 categorieën, waarbij categorie 0 de minst en categorie 5 de meest vervuilende type auto is.
Als je een milieuvignet bestelt, voer je alle gegevens van je auto in en krijg je automatisch een categorie toegewezen.
De Crit’Air kost € 4,21 en is onbeperkt geldig.


Bestel hier het milieuvignet bij de Franse overheid.


Naast het milieuvignet ben je verplicht om nog een paar andere dingen bij je te hebben in de auto in Frankrijk.
Ben je benieuwd wat? Lees dan onderstaand artikel:

Wat moet je verplicht mee in de auto in Frankrijk?