Wat moet je mee in de auto in Frankrijk?

Ga jij deze zomer met de auto naar Frankrijk? Waar moet je dan op letten en wat ben je verplicht om in de auto te hebben? In Frankrijk gelden er toch net wat andere regels dan in Nederland. Wij hebben een checklist voor je gemaakt om te zien of je goed bent voorbereid en om eventuele boetes te voorkomen.

  • Veiligheidshesjes: in Frankrijk is het verplicht om een veiligheidshesje in de auto te hebben die je moet dragen in geval van pech of een ongeluk. Ook de andere inzittenden moeten een geel hesje dragen. Mocht je geen hesjes in je auto hebben, riskeer je een boete van minstens 135 euro.
  • Alcoholtest: een ethylotest is verplicht in de auto in Frankrijk, maar als je geen test bij je hebt krijg je bij een controle geen boete. Met de alcoholtest kan de bestuurder checken of hij nog wel kan rijden. Het toegestane maximale alcoholgehalte is 0,5 promille en bij bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille.
  • Een flits app voor onderweg. Goed nieuws: aanvankelijk waren in Frankrijk apps verboden die de locaties van flitsers en alcoholcontroles doorgeven, maar in de meest actuele mobiliteitswet is het daarvoor bedachte artikel verwijderd. Dit betekent dat je dus ook in Frankrijk gewoon je flits app aan kunt zetten om hoge boetes te vermijden. De Franse autoroute is nog steeds vergeven van de flitsers, dus deze apps zijn meer dan welkom! Klik hier voor de beste flits apps.
  • Gevarendriehoek: hoewel het in Nederland niet verplicht is om een gevarendriehoek in je auto te hebben, of deze te gebruiken bij geval van pech of een ongeluk, is dat in Frankrijk wel het geval. Als je aan de kant van de weg komt te staan, zet je deze achter je auto. In de bebouwde kom is dit op 30 meter afstand, langs de snelweg op 100 meter afstand.
  • Milieusticker: ga je met de auto naar grotere steden in Frankrijk? Dan raden wij je aan om een milieu vignet te bestellen om geen boete te riskeren. Parijs is een permanente milieuzone en daar is het dus sowieso verplicht om een milieusticker op je voorruit te hebben. Lees hier meer over de milieusticker. 
  • Vergeet ook vooral je taalgids Frans of vertaalapp op je smartphone niet! Hoewel Fransen tegenwoordig een paar woorden Engels kunnen spreken, wordt het toch wel gewaardeerd als je wat Frans spreekt.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email