Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Nana.

Als je ooit een Fransman hoort zeggen dat hij een ‘sexy nana’ heeft, is het misschien niet zo vreemd als dat het klinkt.

In het Frans is nana namelijk de betekenis voor vriendin, of een meisje. Dit woord is een term die vooral in jongerentaal wordt gebruikt. Je zult het woord vaak horen als je jonge mensen met elkaar hoort praten, of op de Franse tv.

Wat is de betekenis van nana? 

Het woord nana betekent meisje, meid, vrouw, vriendin, vrouw en soms minnares.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: Regarde cette nana, elle est vraiment adorable: moet je dat meisje zien, ze ziet er echt schattig uit. Of Comment vas ta nana? : hoe gaat het met je vriendin? 

Het woord nana komt ook voor in een bekende quote van de Franse actrice en artieste Niki De Saint Phalle (1930- 2002). Nous avons bien le Black Power, alors pourquoi pas le Nana Power? We hebben Black Power, dus waarom zouden we geen Nana Power hebben? 
Deze artieste creëerde ook in felle kleuren beschilderde grote vrouwenbeelden, die zij Nana-sculpturen heeft genoemd. De Nana-figuren zijn bekend over de hele wereld en maakten nogal wat ophef in het begin. Ze staan symbool voor sterkte en vrije vrouwen.

Nana wordt overigens op dezelfde manier gebruikt als meuf, dat in het Frans de betekenis heeft van vrouw of vriendin.

Oorsprong

Er wordt beweerd dat nana voor het eerst werd gebruikt aan het eind van de 18e eeuw om een prostituee of vrouw van een pooier aan te duiden. Maar al snel nam het woord in het Frans de betekenis aan van ‘vrouw’.

Nana zou ook een afkorting kunnen zijn van de naam Anna of Anne. De naam is flink populairder geworden na verschijning van het gelijknamige boek van Emile Zola in 1880.

Geef een antwoord