Zoeken
Sluit dit zoekvak.
fondation louis vuitton museum parijs

Breng een bezoek aan het Fondation Louis Vuitton museum in Parijs

Topattractie van Parijs: Fondation Louis Vuitton!

Als Parijsliefhebber moet je het één keer gezien hebben: het spectaculaire Fondation Louis Vuitton, midden in het Bois de Boulogne. Een particulier museum opgezet door het luxe modehuis Louis Vuitton (LVMH). Mocht je denken dat hier peperdure tassen worden geëxposeerd, dan heb je het mis. Bernard Arnault, de topman van het modehuis en rijkste man van Frankrijk, is een verwoed kunstverzamelaar. Volgens insiders hangen in zijn kantoor werken van Warhol, een Picasso en een Rothko.

Architect Guggenheim

Het idee voor een eigen museum nam serieuze vormen aan na een bezoek van Arnault aan het Guggenheim in Bilbao. Hij vroeg de architect, Frank Gehry, een museum voor hem te ontwerpen voor kunst uit zijn bedrijfscollectie en privéverzameling. Maar bovenal een plek waar hedendaagse kunst volledig tot z’n recht zou komen. 

Schip met opgebolde zeilen

Het resultaat? Een indrukwekkend futuristisch gebouw met uitgesproken avant-gardistische vormen, opgetrokken uit bijzondere materialen. Van afstand lijkt het op een schip met twaalf opbollende zeilen. Deze illusie wordt gewekt door het dak dat bestaat uit twaalf kromgetrokken panelen van glas. De ‘zeilen’ steunen bijna allemaal op stalen en houten pijlers. Het ‘schip’ is een opvallend bouwwerk aangemeerd tussen het groen. Alleen al het pand zelf is een bezoek waard.

fondation louis vuitton museum parijs

Online tickets kopen

Wil je het museum graag bezoeken? Koop dan hier van tevoren online je kaartjes. Het museum werkt namelijk met tijdslots om grote drukte te vermijden. Je kunt dus in alle rust genieten van al het moois in en rondom het gigantische pand. Zo passeer je buiten, aan de voet van het gebouw, een enorme trap, waar opgevangen regenwater ruisend omlaag stroomt en verdwijnt in een gracht langs het museum. Eenmaal voorbij de zeilen van glas stuit je op de installatie ‘Inside the Horizon’ van de Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Een eyecatcher gemaakt van een led-licht systeem met gekleurd glas, spiegels en geluid, dat zorgt voor een fascinerend lichtspel van spiegelende panelen.

Uitzicht over Parijs

Binnen vind je elf tentoonstellingsruimtes, een restaurant, een boekwinkel en een auditorium. Ben je er op een mooie dag, neem dan vooral de glazen lift die je naar diverse dakterrassen brengt. Vanaf hier zie je heel goed de ingewikkelde stalen constructie van het pand, en heb je een mooi uitzicht over de zakenwijk La Défense en Parijs.

Vaste collectie en wisselende tentoonstellingen

Liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst kunnen hun hart ophalen aan de vaste collectie van het Fondation Louis Vuitton. Je wordt zeker niet teleurgesteld en bewondert er onder andere werken van Jeff Koons en Gilbert&George. Verder zijn er jaarlijks twee wisselende tentoonstellingen te zien. Tot en met eind februari is de expositie Monet&Mitchell te bezoeken, een artistieke dialoog tussen Claude Monet en Joan Mitchell. Beide kunstenaars bieden een andere kijk op hetzelfde landschap en hebben een voorliefde voor licht en kleur.

fondation louis vuitton museum parijs

New-Yorkse kunstscène van de jaren ‘80

Vanaf april tot en met eind augustus is ‘À Quatre Mains’ te zien van Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol. Van ‘84 tot ‘85 maakten zij samen ongeveer 160 schilderijen, waaronder enkele van de grootste uit hun carrière. De tentoonstelling brengt meer dan driehonderd werken samen, waaronder tachtig gezamenlijk gesigneerde doeken. Ook toont het museum individuele werken van elke kunstenaar. En om de New-Yorkse downtown kunstscène van de jaren tachtig opnieuw te laten herleven, zijn ook werken van o.a. Keith Haring, Jenny Holzer, Kenny Scharf en Michael Halsband te zien.

Bereikbaar via metro en pendelbus

Zin om de Fondation Louis Vuitton te bezoeken? Je kunt er komen met de metro, halte Les Sablons (en 15 minuten lopen) of neem een pendelbus vanaf Place Charles de Gaulle. 

PS: In Restaurant Le Frank kun je terecht voor een uitstekende lunch (het is alleen niet mogelijk om te reserveren).

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen