Paasrecept: Gigot d'agneau

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wat eten men met Pasen in Frankrijk? Net als in vele andere landen is het traditie om met Pasen lamsvlees op tafel te zetten. Vandaar dit recept van een echte Franse Paasklassieker: le gigot d’agneau, oftewel: lamsbout. Je kunt dit gerecht in verschillende varianten maken, maar wij houden het vandaag bij de klassieker. Dat wil zeggen met Provençaalse kruiden zoals tijm, laurier en rozemarijn.

Dit recept van gigot d’agneau is simpel om te maken en neemt bovendien ook niet veel tijd in beslag, omdat je het gewoon in een schaal in de oven kunt schuiven. Het vlees krijgt een subtiele smaak dankzij de knoflook en de kruiden. Een echte smulpartij dus met Pasen, maar ook heerlijk om te maken als er vrienden komen eten.

Als je het lastig vindt om te bepalen wanneer het vlees gaar is, reken dan op 15 minuten per pond. In de praktijk komt het neer op minimaal 30 en maximaal 50 minuten. Om de lamsbout niet uit te laten drogen, is het belangrijk dat je het regelmatig met kookvocht bedruipt.
Tip voor een bijgerecht: in Frankrijk eten de Fransen er met Pasen vaak haricots blancs of flageolets en gebakken aardappeltjes bij.

Ingrediënten

  • 1 lamsbout (van 1 kilo)
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • een paar takjes rozemarijn of tijm (en eventueel nog extra voor de decoratie)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • water

Recept

  • Verwarm de oven voor op 190 °C
  • Leg de lamsbout in een grote schaal en bestrooi met zout en peper
  • Meng in een kommetje de olijfolie, de gesmolten boter, laurier en rozemarijn (of tijm) en knijp er 2 knoflooktenen bovenuit
  • Giet dit mengsel over het vlees
  • Schenk 20 cl water op de bodem van de schaal en leg daar de rest van de gepelde knoflooktenen in
  • Zet de schaal in de oven, bedruip het vlees regelmatig met het vocht en draai de lamsbout halverwege om
  • Zet, als het vlees gaar is, de oven uit en laat het vlees nog 10 minuten rusten