leukste kerstmarkten frankirjk

De 5 leukste Kerstmarkten in Frankrijk

Kerst in Frankrijk: ontdek de vijf leukste kerstmarkten

Liefhebbers van de kerstmaand december kunnen in Frankrijk hun hart ophalen. Diverse steden ondergaan de laatste dagen van het jaar een metamorfose en veranderen in een winterwonderland met twinkelende kerstverlichting en knusse kerstmarkten. Hoogtepunten zijn de beroemde kerstmarkt van Straatsburg (25 november t/m 26 december) en het Fête des Lumières in Lyon (8 t/m 11 december). En er zijn nog tig andere leuke plekken in Frankrijk waar je je kunt onderdompelen tussen de slingers en de kerstballen.

1.  De oudste en grootste kerstmarkt: Straatsburg

Straatsburg wordt wel de kersthoofdstad van Frankrijk genoemd en trekt dan ook miljoenen bezoekers tijdens de winterperiode (25 november t/m 26 december). Hier vind je de oudste – sinds 1570 – en grootste kerstmarkt. Verspreid over verschillende plekken in het hart van de stad staan meer dan driehonderd chalets met veel handgemaakte spullen en streekproducten uit de Elzas. Tussen de pretzels en de vin chaud vind je altijd iets van je gading. Mis vooral niet de reusachtige kerstboom van dertig meter, deze staat elk jaar te twinkelen op Place Kleber.

2.   Spectaculair lichtfeest én kerstmarkt: Lyon

Ook Lyon maakt zich in december op voor veel bezoek. Tussen 8 en 11 december komen zo’n drie miljoen mensen af op het beroemde Fête des Lumières. Alle belangrijke openbare plekken in de stad zijn verlicht door spectaculaire lichtinstallaties van internationale kunstenaars. Mocht je dat te druk vinden: een deel van de verlichting blijft intact tot na nieuwjaar. En dat zorgt voor een sfeervolle ambiance op de kerstmarkt van Place Carnot, in de wijk Presqu’île. Van 26 november tot 24 december verandert het plein in een winters kerstdorp, volgebouwd met houten chaletjes. Zelfs de grote platanen op het plein hangen vol versiering en kerstverlichting. 

3.   Lichtstad die z’n naam eer aan doet: Parijs

Natuurlijk, Parijs kan niet achterblijven. Van november tot januari doet de lichtstad z’n bijnaam meer dan eer aan. De Eiffeltoren staat dan op het hele uur in vol ornaat te knipperen en bijna elk pleintje in het hart van de stad heeft wel een kerstmarkt. Zeer sfeervol is die van Montmartre, vlak bij de Sacré Coeur. Vergeet vooral niet een toer te maken langs de etalages van ‘les grands magasins’ zoals Galerie Lafayette en Au Printemps; deze ondergaan een magische metamorfose. Bekende decorateurs ontwerpen elk jaar feeërieke etalages met bewegende poppentheaters en tekenfilmscènes. Voor kinderen worden zelfs speciale opstapjes gemaakt om zo dicht mogelijk bij de kleurrijke en bewegende etalages te kunnen komen. 

4.   Middeleeuwse sferen: Colmar

Iets ten zuiden van Straatsburg ligt de middeleeuwse stad Colmar; la petite Venice, zoals de stad ook wordt genoemd. Rondom het historische centrum met z’n gekleurde vakwerkhuizen vind je van 24 november tot 29 december op vijf verschillende plekken een kerstmarkt. Zoals op Place Jeanne d’Arc waar je lokale traditionele producten op de kop kunt tikken en regionale gerechten eet onder het genot van warme wijn. Colmar is vooral leuk voor kinderen: ze kunnen een brief sturen aan de kerstman en kijken hun ogen uit bij de bewegende kerststal. 

5.   Kerst + champagne = Reims

De op twee na grootste kerstmarkt van Frankrijk met meer dan 125 houten kerststalletjes, is van 1 tot en met 31 december te vinden in de champagnestad Reims. Rondom de kathedraal Notre-Dame de Reims is het heerlijk struinen langs chaletjes met gastronomische lekkernijen, terwijl je ondertussen geniet van een prachtige lichtshow op de kathedraal. Vergeet niet een rondje te draaien in het enorme reuzenrad op de Place d’Erlon. Verder is de markt bekend vanwege de champagneboeren die hun champagne tegen een voordelige prijs verkopen. En dat is wel handig zo aan het einde van het jaar.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Vakantiehuizen in Frankrijk