Zoek
Sluit dit zoekvak.
wijn beschermen tegen vorst

Hoe Franse wijnboeren hun oogst tegen vorst beschermen

Vorst en wijn

Door de opwarming van de aarde neemt de kans op nachtvorst af. Tegelijkertijd lopen de wijnranken door de hogere temperaturen steeds eerder in het voorjaar uit. Maar we zien ook dat de laatste vorst sinds de eeuwwisseling steeds later in het jaar optreedt. De kans op schade aan gewassen door vorst neemt daardoor toe. Tijdens de vorst houden Franse wijnboeren elke keer weer hun hart vast. Kunnen de wijnstokken dit natuurgeweld aan? Een flinke vorst in het voorjaar kan in een vloek en een zucht een volledige oogst naar de knoppen helpen.

Flinke schade

Al meerdere jaren zijn veel vignerons ook al flink getroffen door extreme weersomstandigheden. Plotseling invallende vorst, korte, maar hevige hagelstormen… Dan blijft er weinig te oogsten over. Helemaal als je bedenkt dat een wijnstruik zo’n twee jaar nodig heeft om er weer bovenop te komen.

Inventieve wijnboeren

Tegen extreem weer kan een boer weinig doen. Slechts een kwart is verzekerd, omdat verzekeringen enorm duur zijn. Maar wijnboeren zijn gelukkig inventief. Wil je weten wat ze doen om onze Chardonay of Chablis betaalbaar te houden? 

franse wijn beschermen tegen vorst

De meest gebruikte methodes op een rij:

Ouderwets, effectief en visueel erg aantrekkelijk zijn de chaufferettes: kacheltjes gestookt op oude, gesnoeide druivenranken, die op gelijkmatige afstand in de wijngaard worden gezet. Hierdoor stijgt de temperatuur en heeft vorst het nakijken.

Modern is het besproeien van druivenstokken met fijne waternevel. Deze bevriest en vormt een beschermend ijskapje rond de bloesem of jonge vruchten. Gelukkig, jouw Pinot Noir is veiliggesteld!

Brasseurs d’air; een soort Franse windmolens die lucht circuleren. Warmere lucht van tien meter boven de grond wordt teruggeblazen naar koudere lagen, dicht bij de grond. Zo kunnen de Chalonnais en Mâconnais even opwarmen.

Klassiek en betwist: het hagelkanon. De ontploffing veroorzaakt een schokgolf, die richting de hagelbui wordt geschoten, waardoor de gevormde hagelstenen als regendruppels over de wijngaard uit elkaar spatten. Mooi verkooppraatje, maar bewijs is nog nooit geleverd.

Hoge torens als bliksemafleiders, ze trekken onweer aan om hagel niet verder te verspreiden.

Ook een optie: afdekken of inpakken. Met wisselvallig weer in aankomst zijn een aantal vignerons in de Bourgogne druk in de weer hun wijnstokken netjes in te pakken, in rollen doorzichtig plastic met gaten. Kosten: zo’n 30.000 euro per hectare en het is ook alleen op kleine schaal toepasbaar. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om dit heerlijke vocht veilig te stellen.

PS: Geen enkel van deze oplossingen is tot nu toe 100% beschermend gebleken.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen