Museum in Parijs? Ga op zoek naar zonnebloemen in Musée d’Orsay
Eindelijk! Jij hebt een lang weekend Parijs geboekt en staat in de startblokken om te vertrekken. Heerlijk wat Franse cultuur opsnuiven. Tip: ga een keer niet naar het Louvre, maar breng een bezoek een Musée d’Orsay. Hun uitgebreide kunstcollectie bevat meer dan vierduizend kunstwerken, met name uit periodes van het impressionisme en post-impressionisme. Je bewondert er werken van beroemde kunstenaars als Monet, Van Gogh, Manet, Degas, Cézanne, en Gauguin. En wist je dat in dit museum het kunstwerk is te zien dat Vincent van Gogh inspireerde tot het schilderen van zijn zonnebloemen?*
Spectaculaire klok met uitzicht
Musée d’Orsay is gevestigd in een prachtig gerestaureerd treinstation, op zichzelf al een bezoek waard. Bekend is de spectaculaire klok met uitzicht op de Seine (ook te zien in afl. 9 van de Netflix-serie Emily in Paris). In de grote, hoge ruimtes komen de schilderijen perfect tot hun recht. Bovendien is het vaak minder druk dan in andere bekende Parijse musea, waardoor je meer tijd en ruimte hebt om van de kunst te genieten. Al dwalend door die hoge ruimtes kun je zomaar ineens voor een tuin frisse, gele zonnebloemen komen te staan. Alleen zijn deze niet afkomstig van de Nederlandse Van Gogh.
Drommen mensen
De schilder is de Franse Gustave Caillebotte, die leefde van 1848 tot 1894. Hij is vooral bekend van zijn schilderijen over het Parijse stadsleven, en van zijn functie als mecenas. Eind 19e eeuw zette hij zijn zonnebloemen op het doek, getiteld ‘Les Soleils, jardin du Petit Gennevilliers’. Voor die periode bijzonder, omdat zijn tijdsgenoten vooral vrouwen schilderden. Sinds begin dit jaar zijn de zonnebloemen van Caillebotte in Musée d’Orsay te zien en trekken drommen mensen.
Geen stilleven
Verwacht geen stilleven van bloemen in een vaas: de zonnebloemen van Caillebotte staan in volle bloei in zijn eigen tuin, afgebeeld op de voorgrond van het schilderij. Vier op hun hoge stelen. “Hij probeert het meest frisse en moderne gezichtspunt te vinden, en wijkt daardoor af van andere schilders uit zijn tijdsperiode”, legt Paul Perrin, Directeur collecties van het Musée d’Orsay uit. “Door zijn kadrering heb je als kijker het idee in het schilderij te worden gezogen.”
Nieuwsgierig naar Caillebotte
Caillebotte liet zich bij het kadreren van zijn schilderijen inspireren door de fotografie, destijds een nieuwe kunstvorm. Je ziet dan ook delen van zonnebloemen half afgebeeld, afgesneden door de lijst. Hoe Van Gogh van het schilderij op de hoogte raakte, is niet bekend. Wel was hij nieuwsgierig naar het werk van Caillebotte. Naar aanleiding van de aankondiging van een tentoonstelling schreef hij aan zijn broer Theo: ‘Er zullen ook Caillebottes hangen, van wie ik nog nooit iets heb gezien, en ik wilde je vragen me te schrijven wat dat voor iets is’. Van Gogh raakte in elk geval gefascineerd en schilderde twee jaar later talrijke versies van zijn beroemde ‘Zonnebloemen’.
Speurtocht naar het werk van Caillebotte
Caillebotte zelf is niet bekend geworden met zijn zonnebloemen. Wel ken je hem misschien van ‘Het park van Monceau’, dat hij in 1878 schilderde en dat ook te bewonderen is in Musée d’Orsay. Op het doek zie je een parkscène met mensen die wandelen, zitten en spelen. Een ander beroemd werk van zijn hand is ‘Rue de Paris, temps de pluie’, Parijs op een regenachtige dag, ook te zien in Musée d’Orsay. Genoeg redenen dus om dit museum te bezoeken en op zoek te gaan naar deze werken. Sowieso een geweldige plek om meer op te steken over de Franse kunstgeschiedenis.
* Bron: France 2, Le choix du 20 Heures
PS: tot en met 23 juli is een speciale tentoonstelling gewijd aan twee andere impressionisten: Edouard Manet en Edgar Degas. Skip the line en koop hier je kaartje. De tentoonstelling verkent de verschillen tussen de twee meesters en belicht hun roerige vriendschap.