Meel, water, gist, een beetje zout en een goede dosis know-how: voilà alle ingrediënten voor het traditionele Franse stokbrood dat inmiddels zowat een nationaal symbool voor Frankrijk is. En niet zonder reden, want elke seconde worden er in Frankrijk 320 baguettes gebakken. Dat komt neer op een half baguette per persoon per dag. Kun je nagaan: dat is zeven keer minder dan 100 jaar geleden, toen elke Fransman 3,5 stokbroden op een dag verslond. In 2019 verklaarden 98% van de Fransen brood te eten, waarvan 83% elke dag.

Als je aan een typisch Frans beeld denkt, zie je al vrij snel een Fransman voor je die met een vers baguette onder zijn arm bij de bakker wegloopt. Voor Fransen is brood nou eenmaal heel belangrijk. Geen goed vers brood, betekent ook geen geslaagde maaltijd want gedurende de hele dag wordt brood gegeten. Naast de traditionele baguettes, vind je in de Franse bakkers ook allerlei varianten en grote broden. 

Waar kopen Fransen hun brood?

Ambachtelijke boulangerie 95.3%
In een hyper- of supermarché 46.9%
Afhaallokel 20.9%
Mini-supermarkt 19.9%
Grotere bakkersketen 17%
Discountwinkels 13%
Markt 9.3%
Bio supermarkt 6.5%
Ergens anders 13.5%

Welk brood wordt het meest verkocht?

Baguette de tradition 60.9%
Baguette 59.7%
Volkoren (rogge) brood 50.6%
Pain de campagne (boerenbrood) 33.8%
Maisbrood 23.1%
Gesneden witbrood 10.7%
Ander brood 2.1%

Wat maakt de kwaliteit van het brood?

Fransen zijn behoorlijk kieskeurig als het op hun dagelijkse stokbrood aankomt. Maar wat maakt nou het verschil? Waarom is het ene brood lekkerder dan het andere?

Volgens 53,5% van de Fransen komt het door de zogenaamde savoir-faire van de bakker, oftewel de ‘know-who’ of kennis om goed brood te bakken. 38,7% vindt de kwaliteit van het meel het meest belangrijk en 7,8% zegt dat de oorsprong van het graan de kwaliteit van het brood bepaalt.