Meel, water, gist, een beetje zout en een goede dosis know-how: voilà alle ingrediënten voor het traditionele Franse stokbrood dat inmiddels zowat een nationaal symbool voor Frankrijk is. En niet zonder reden, want elke seconde worden er in Frankrijk 320 baguettes gebakken. Dat komt neer op een half baguette per persoon per dag. Kun je nagaan: dat is zeven keer minder dan 100 jaar geleden, toen elke Fransman 3,5 stokbroden op een dag verslond. In 2019 verklaarden 98% van de Fransen brood te eten, waarvan 83% elke dag.
Als je aan een typisch Frans beeld denkt, zie je al vrij snel een Fransman voor je die met een vers baguette onder zijn arm bij de bakker wegloopt. Voor Fransen is brood nou eenmaal heel belangrijk. Geen goed vers brood, betekent ook geen geslaagde maaltijd want gedurende de hele dag wordt brood gegeten. Naast de traditionele baguettes, vind je in de Franse bakkers ook allerlei varianten en grote broden.
Waar kopen Fransen hun brood?
Welk brood wordt het meest verkocht?
Wat maakt de kwaliteit van het brood?
Fransen zijn behoorlijk kieskeurig als het op hun dagelijkse stokbrood aankomt. Maar wat maakt nou het verschil? Waarom is het ene brood lekkerder dan het andere?