Zoek
Sluit dit zoekvak.
kleine musea parijs

De top 5 van kleine musea in Parijs

Parijs: het paradijs voor museumliefhebbers. In de Franse hoofdstad vind je de meest prachtige en prestigieuze musea. Iedereen kent het Louvre en Musée d’Orsay, of het nieuwe Fondation Louis Vuitton net buiten het centrum. Wil je even van de gebaande paden en niet in een ellenlange rij voor de kassa? Neem dan een kijkje in één van onderstaande musea. Ze zijn iets minder bekend, net iets minder druk, maar met een geweldig aanbod. Dompel je even onder in heerlijke Parijse sferen; laisser faire, joie de vivre, oh la la…

5 musea in Parijs: net even anders

Montmartre

Vlak bij Place du Tertre en de kleine wijngaard van Montmatre vind je Musée de Montmartre. Hier hangen schilderijen van kunstenaars die in Montmartre hebben gewerkt: zoals Renoir, Degas, Matisse en Toulouse-Lautrec. De verzameling geeft een mooi overzicht van de artistieke, politieke en religieuze geschiedenis van de wijk. Ook vind je er een replica van het oude dorp, een verzameling porselein en een prachtige collectie affiches uit de gouden eeuw van Montmartre. Verder heeft het museum een prachtige tuin om in te picknicken. Heerlijk rustig, en dat gewoon midden in de drukke stad.

Monet

Ben je een liefhebber van het impressionisme en met name van Monet, pak dan de metro naar het 16e arrondissement van Parijs. Musée Marmottan Monet heeft de meest uitgebreide collectie van Monet-schilderijen. Daarnaast zie je in dit prachtige 19de-eeuwse pand werken van zijn verschillende leermeesters en tijdgenoten zoals Manet, Sisley, Pissarro, Guillaumin, Degas, Renoir, Berthe Morisot en Caillebotte, die een belangrijke invloed hebben gehad op Monet’s schilderstijl.

Victor Hugo

Op de rechteroever van de Seine, in de populaire wijk Marais, vind je het geweldige Musée Victor Hugo. De schrijver van o.a. De klokkenluider van de Notre Dame is één van de belangrijkste Franse schrijvers van de 19de eeuw. Je bezoekt zijn vroegere huis, een paleisje met schitterende Japanse stijlkamers en enorm veel portretten en tekeningen. Bovendien kijkt het museum uit op het beroemde Place de Vosges. Bij mooi weer strijken de Parijzenaren hier neer in het gras.

Maison Européenne de la Photographie

Zie jij liever mooie hedendaagse fotografie dan schilderijkunst? Het Maison Européenne de la Photographie (MEP) is gehuisvest in een prachtig gerenoveerd hôtel particulier, op twee passen van Île Saint-Louis. De collectie bevat werk van grote namen, zoals Helmut Newton, Martin Parr en Sarah Moon. De verzameling wordt niet permanent geëxposeerd, er zijn steeds wisselende tentoonstellingen, dus check eerst even de website. 

Orangerie

Ok, nog een museum voor Monet-adepten: Musée de l’Orangerie, in de buurt van het Louvre. Ooit was deze plek een serre waar sinaasappels overwinterden, nu is de topattractie het bekende schilderij van Claude Monet: de waterlelies ‘Les Nymphéas’. Het meesterwerk is door hemzelf gedoneerd aan de Franse staat en wordt precies tentoongesteld zoals Monet het graag wilde. In twee ovalen zalen word je als bezoeker volledig omringd door de drijvende waterlelies, geschilderd in zijn tuin in Giverny. 

Let op met de openingstijden van musea in Parijs: sommige musea zijn dicht op maandag, andere weer op dinsdag. Er zit geen logica in. De Paris Museum Pass biedt toegang met korting, tot meer dan zestig bezienswaardigheden. Goed om te weten: er zijn musea die op de eerste zondag van de maand voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen