Search
Close this search box.
beste brasserie lyon

De Beste Brasserie van… Lyon

In Lyon struikel je over de brasseries; plekken waar je lekker eet en drinkt voor een redelijke prijs. Toch steekt eentje er met kop en schouders bovenuit: Brasserie Georges.

Eén van de oudste en grootste brasseries van Europa en een ‘must see’ voor elke toerist. Tip: ga er vooral naartoe vanwege de sfeer. ‘Joyeux anniversaire, joyeux anniversaire’ klinkt er met regelmaat door dit restaurant. Muziek afkomstig uit een donkergroen houten draaiorgeltje, dat wordt bediend door één van de obers. 

Luid applaus 

Wie is de jarige? In Brasserie George kijken de gasten nieuwsgierig om zich heen. Tot een ober met een lange schort voorbijkomt gesneld met een toetje, waaruit een vuur van brandende sterren spuit. Eenmaal het bord voor de jarige neergezet, klinkt uit de hele zaal luid applaus. Een enorm lawaai, de eetzaal is namelijk zevenhonderd vierkante meter groot en in staat zo’n duizend mensen in één keer te ontvangen. 

Onder Art Deco kroonluchters 

Sinds 1836 staat deze brasserie in de wijk Perrache in Lyon. Opgezet door een familie van voormalige bierbrouwers uit de Elzas. Vraag een Lyonnais of hij wel eens heeft gegeten bij ‘La Georges’ en iedereen knikt bevestigend. Aan de houten tafels met bankjes die heel dicht op elkaar zijn geplaatst, schuiven families aan, groepen vrienden, verliefde stelletjes en mensen die op de trein wachten. Iedereen kent de brasserie, waar je onder de grote Art Deco kroonluchters je ogen uitkijkt. 

Choucroute, escargots of steak tartare? 

Van choucroute de pêcheur tot escargots met peterselie en knoflook. Of wat dacht je van een steak tartare? Een heel spektakel als de ober met een volgestouwde kar aankomt zetten. Met een zwierig gebaar wordt een bord met een rauwe bal gehakt neergezet. Een gigantische pepermolen en een even grote zoutmolen dansen voor je ogen. In hoog tempo snijdt de ober een ui, wat augurken en kappertjes fijn en voegt de ingrediënten toe. Om de bal wat sjeu te geven een scheut olijfolie, Tabasco, Worcestersaus en een dot mosterd. Met als finishing touch een rauwe eierdooier. Tot slot mixt de ober het geheel met lepel en vork en klinkt een welgemeend ‘Bon Appétit!’ 

Orde van de dag 

Bij de table d’accueil, de ontvangstbalie, staan altijd wel mensen te wachten op een tafel. Toch moet de ober ze soms even laten staan, als de volgende jarige zich weer aandient. Snel wordt de verjaardagsmelodie ingezet, geroutineerd draait men aan het rad, een ober rent langs met een toetje, er klinkt luid applaus en de brasserie gaat weer over tot de orde van de dag. 

Brasserie Georges, 30 Cours de Verdun, Lyon

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen