Zoek
Sluit dit zoekvak.

Les Mots du Mardi: Cordon bleu

Zoals elke derde dinsdag van de maand vind je hier weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat cordon bleu.

Betekenis cordon bleu

De meesten van jullie zullen de cordon bleu wel kennen: een gepaneerd stuk kippenvlees (soms ook wel rundvlees of varkensvlees), gevuld met ham en kaas. De buitenkant, ook wel le cordon, bestaat uit een krokant laagje paneermeel. Met bleu wordt de vulling van ham en kaas bedoeld, dat zich in het midden van le cordon bevindt.

Maar wist je dat cordon bleu ook een betekenis is voor een goede kok? Voel je dus vooral niet beledigd als iemand je een cordon bleu noemt: het is juist een compliment!

De oorsprong

Le Cordon Bleu is ook een Franse gastronomische opleiding, die al sinds 1895 bestaat.

In dat jaar bracht de Franse journaliste Martha Distel het kookschrift La cuisinière Cordon Bleu uit. Ze noemde haar weekblad naar de Légion d’Honneur, leden en ridders van de Orde van de Heilige Geest, dat in de 17e en 18e eeuw tot de hoogste adel behoorde. De ridders droegen hun ridderkruis aan een blauw lint (un cordon bleu). Tijdens hun bijeenkomsten bereidden Franse topkoks de meest verfijnde gerechten voor hen.

In samenwerking met topkok Charles Driessens bood Distel een Franse kookcursus aan, om een groter publiek te bereiken. En zo ontstond de koksopleiding Le Cordon Bleu.

De Franse cuisine kan nog wel eens rare namen hebben voor haar gerechten. Bijvoorbeeld de Paris-Brest, Religieuse of een croque-monsieur. Hoe het stukje vlees aan zijn naam komt, is niet helemaal zeker. Maar de benaming van een cordon bleu is waarschijnlijk afkomstig van de Franse koksopleiding. Het gerecht zou zijn naam namelijk bij één van de kookwedstrijden gekregen hebben.

 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen