Als je voor het eerst in Frankrijk gaat werken, merk je al snel dat Nederland en Frankrijk nogal verschillen. Natuurlijk zien het contract, je loonstrookje en de belasting er anders uit. Maar ook de omgang op kantoor en klanten gaat net even anders. Wij zetten een aantal begrippen op een rij die je moet weten als je in Frankrijk gaat werken.
Het contract
In Frankrijk zijn er twee soorten contracten. Deze begrippen zijn nogal handig en belangrijk om te weten als je in Frankrijk gaat werken. Het ene is een CDD: een contrat durée déterminé. Dit kan je vergelijken met een contract voor een bepaalde tijd of jaarcontract in Nederland. Daarna kom je in aanmerking voor een CDI: een contrat durée indéterminé. Dit is vergelijkbaar met een vast contract zoals wij dat kennen.
Een auto van de zaak komt in Frankrijk eigenlijk niet voor. Een auto ziet men namelijk als een statussymbool en is eigenlijk alleen voor directeuren etc. Wat wel mogelijk is, is een laptop of telefoon via de zaak. En vaak denkt de werkgever ook met je mee over huisvesting of een ziektekostenregeling.
Het loonstrookje
In Frankrijk houdt de werkgever sociale premies in op je salaris. Dit is voor pensioen, ziektekosten en werkloosheid. Het komt neer op ongeveer een kwart van je belastbaar inkomen. Daarnaast betaal je inkomstenbelasting. In tegenstelling tot Nederland, is houdt de werkgever dit niet op je salaris in. Je moet daarom rekening te houden met een reserve.
Hiërarchie
Op de Franse werkvloer is er een verschil tussen het cadre en het non-cadre, hiermee wordt de vergelijking gemaakt tussen het management en de rest van het bedrijf. In Nederland zijn we gewend dat iedereen in het bedrijf inbreng heeft. Dit is in Frankrijk echt anders en hiërarchisch ingesteld. De baas is de baas, de manager de manager. Er wordt niet zomaar van je verwacht dat je ideeën inbrengt. Dit kan namelijk worden gezien alsof je de positie van de leidinggevende wilt innemen.
Werktijden
Sinds 2000 kent Frankrijk een 35-urige werkweek. Er zijn best wel veel feestdagen in Frankrijk. De meeste bedrijven hanteren ook nog eens veel vakantiedagen. Het is daarom normaal om in de zomer lang op vakantie te gaan. Houd er rekening mee dat de maand augustus nogal rustig is op kantoor, de meeste bedrijven gaan dan dicht.
In Nederland hebben we maar korte lunchpauzes in vergelijking met Frankrijk. Bovendien nemen Nederlanders meestal hun eigen lunch mee naar het werk. Dit kun je in Frankrijk wel vergeten. Voor een Fransman is de lunch een van de belangrijkste momenten van de dag. De lunch is eigenlijk altijd wel een hele maaltijd, dus voor-, hoofd- en nagerecht. Sta er ook niet gek van op te kijken als er een fles wijn open getrokken wordt.
Houd er dus rekening mee dat je een Fransman tussen 12:00 en 14:00 eigenlijk niet kunt bereiken.
Binnenkomen en weggaan
Als je ’s ochtends op kantoor binnen komt, is het heel normaal om handen te schudden en te zoenen met al je collega’s. Dit gebeurt elke dag, ook bij het weggaan. Let er trouwens wel goed op dat je niemand overslaat, hierdoor kunnen namelijk serieuze spanningen ontstaan. Zorg ook dat je niet twee keer iemand zoent. Het fiasco is dan waarschijnlijk nog groter.